Руската армия съобщава, че две американски F-15 са пуснали фосфорни бомби над Сирийска провинция Деир ел-Зор в събота, а САЩ отрича, съобщава "Ройтерс".

Въздушните удари са били към селището Хаджин, последната крепост на ДАЕШ (Ислямска държава) в Сирия, причинявайки пожари, но няма информация за жертви, допълва руската армия.

Говорител на Пентагона отрича американските самолети да са пускали фосфорни бомби. "По това време не сме получили никакви сведения за употреба на бял фосфор. Никоя от военните части в района не е оборудвана с никакви бели фосфорни боеприпаси", коментира командир Шон Робъртсън.

Групи по правата на човека заявяват, че водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ е използвала фосфорни боеприпаси в хода на конфликта в Сирия. Бомбите създават плътен бял дим и се използват като запалителни устройства. Групите за права критикуват употребата на боеприпасите в населени места, защото могат да убиват и осакатяват, като изгарят хората буквално до костите.

Коалицията на САЩ бомбардирала болница в Ракка с фосфорни бомби

Коалицията на САЩ бомбардирала болница в Ракка с фосфорни бомби

Бомбардираната болница е лекувала повече от 100 души

Коалицията или техни партниращи сили вероятно са извършили въздушни удари през юли в източната част на Сирия, където остават части от ДАЕШ, допълват от коалицията.

Американско-руското напрежение се заслва през последните дни, тъй като администрацията на Тръмп смята, че военните опции са възможни, ако Сирия пренебрегва предупрежденията на САЩ за използване на химическо оръжие в очакваната офанзива в Идлиб.

Сирийската армия и Москва възобновиха ударите в Идлиб

Сирийската армия и Москва възобновиха ударите в Идлиб

Едни от най-масираните удари в Идлиб бяха извършени в събота