Украинските сили обстрелваха село в Брянска област в Русия. Това съобщи губернаторът на областта Александър Богомаз, цитиран от "Ройтерс".

"Тази сутрин въоръжените сили на Украйна обстреляха село Курковичи в Стародубски общински район. Няма пострадали. В резултат на обстрела е възникнал пожар в едно от домакинствата. Всички служби на Спешна помощ са на място", написа той в "Телеграм".

Обстрелът се случва ден, след като експлозия причини дерайлиране на товарен влак в областта.

Украйна почти никога не поема публично отговорност за атаки срещу Русия и срещу контролираните от Москва украински територии.

Армията обаче ежедневно докладва за дейностите и движенията на войските на бойното поле.

Вчера локомотив и седем товарни вагона дерайлираха в Брянск след взрив на неидентифицирано взривно устройство.

Двама загинали при обстрел на Брянска област

Двама загинали при обстрел на Брянска област

Обстрелвано е село до границата с Украйна

Руските власти твърдят, че областта, която граничи както с Украйна, така и с Беларус, е била мишена на множество атаки от проукраински диверсионни групи от началото на войната, започнала преди 14 месеца.

В събота губернаторът на областта съобщи, че четирима цивилни са загинали при обстрел на село Суземка от украинската страна на границата.

Брянска област попадна във фокуса на новините на 2 март, когато Русия съобщи за атака на "диверсанти" в района на граничните с Украйна села Любечани и Сушани. Тогава Москва съобщи за нападение от "десетки диверсанти", при което загина един човек, а едно десетгодишно дете беше ранено. То по-късно бе обявено от руските медии за герой, като бе съобщено, че то е спасило други две момичета, като ги е извело от атакуваната кола, след като самото то е било ранено, а чичо му, който е шофирал е бил убит. Отговорност за нападението тогава пое организацията "Руски доброволчески корпус" (РДК) с ръководител Денис Капустин.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на РДК Капустин на 27 март.

На 5 април беше съобщено, че украински лек самолет се е разбил в Брянска област, граничеща с Украйна, пилотът е задържан.

Взрив на жп линия в руската Брянска област
Обновена

Взрив на жп линия в руската Брянска област

Под атака е бил товарна композиция, движението по линията е спряно