Русия никога не е имала за цел да завладее Украйна; Западът и украинският президент Владимир Зеленски бяха тези, които отприщиха военните действия. Това заяви във вторник помощникът на президента на Руската федерация Владимир Медински, цитиран от ТАСС.

В същото време Медински потвърди, че Москва е поискала от Киев на преговорите, проведени през пролетта на 2022 г., страната да се откаже от присъединяването си към НАТО.

"Но ще подчертая, че освен това сред безусловните искания от наша страна беше признаване на руския суверенитет над Крим, признаване на независимостта на републиките в Донбас, след това имаше голям брой хуманитарни искания, но ние изхождахме от защитата на рускоезичното население на Донбас", каза помощникът на президента.

НАТО: Русия е най-голямата заплаха, но Путин сгреши

НАТО: Русия е най-голямата заплаха, но Путин сгреши

За Столтенберг последната година е била ключова за глобалната сигурност

"Освен това ще добавя, че всъщност проектодоговорът от 18 страници, предварително съгласуван от страните, беше прехвърлен в Киев и точно това е текстът на договора, който Владимир Путин показа на срещата с лидерите на африканските държави. Този текст от споразумението, който може да спре военните операции", отбеляза Медински.

По-рано ръководителят на фракцията на пропрезидентската партия "Слуга на народа" във Върховната рада Давид Арахамия заяви, че Русия при преговорите с Украйна през 2022 г. е поискала от нея извънблоков статут, подобен на Финландия.

Първите преговори между Руската федерация и Украйна след началото на специалната военна операция се проведоха в началото на март 2022 г. в Беларус, но те не донесоха осезаеми резултати. На 29 март 2022 г. в Истанбул се състоя следващият кръг, когато Москва за първи път получи от Киев записаните на хартия принципи на евентуално бъдещо споразумение. Той включва, наред с други неща, задължения за неутрален, извънблоков статут на Украйна и нейния отказ да разполага чужди военни оръжия, включително ядрени оръжия, на нейна територия.

Руските войски в киевското и черниговското направление бяха изтеглени, но след това преговорите за уреждане бяха напълно замразени, като  според Путин Киев се е отказал от споразуменията. През октомври президентът на Украйна Владимир Зеленски издаде решение на Съвета за национална сигурност и отбрана за невъзможността за водене на преговори с Путин.

Киев: Украйна унищожи 50% от потенциала на основната заплаха за НАТО - Русия

Киев: Украйна унищожи 50% от потенциала на основната заплаха за НАТО - Русия

Андрий Йермак: Членството на Украйна в НАТО ще укрепи съюза