Русия отхвърли обвиненията, че инвазията й в Украйна е създала сериозни заплахи за световната продоволствена сигурност, като вместо това обвини западните санкции, пише BBC.

Западът обвинява руските военни, че държат като заложник хранителните доставки за милиони хора по света. Войната в Украйна блокира главните пристанища на страната на Черно море, което оказва сериозно въздействие върху веригите за доставка на храни по света. Украйна е основен износител на пшеница, но сега милиони тонове зърно са блокирани и това се отразява на страните, които най-малко могат да си го позволят.

"Опитите на Запада да припише всички неприятности на специалната военна операция и да обвини Русия, че блокира чуждестранни кораби в пристанищата на Черно и Азовско море, са абсолютно неоснователни", заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова.

Тя обвинява като основен катализатор за съществуващите негативни тенденции "антируските санкции на Запада, които са довели до скъсване на връзките в областта на глобалната логистика и транспортната инфраструктура".

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

За Москва е неприемливо и недопустимо да се нанасят удари по руски градове

Повишаването на цените на селскостопанските продукти е започнало през 2020 г. "и в никакъв случай не е резултат от специалната военна операция" в Украйна, обяснява Захарова и посочва сред причините и пандемията. Едновременно с това Министерство на отбраната на Обединеното кралство коментира в своя Туитър канал, че Русия е готова да използва световната продоволствена сигурност за свои политически цели.

Според Ukrinform се отбелязва, че Русия е показала, че е готова да използва световната продоволствена сигурност за свои политически цели, след което да се представя за страната, която уж е действала разумно и добронамерено. Опитът на Русия да постигне намаляване на тежестта на международните санкции пък показвал стреса на същите санкции върху руския режим и съответно тяхната ефективност.