Русия оценява положитено промяната във властовите центрове Полша и очаква да има сериозна промяна във външната политика на страната след проведените вчера извънредни парламентарни избори.

Председателят на парламентарната комисия по външни дела Константин Косачев обяснява, че съсредоточаването на властта само в една партия и дори в рамките само на едно семейство в последните години не е оставило добро впечатление за Полша.

„Предишният модел на единовластие и единоначалие, когато ключовите и стратегическите въпроси се разрешаваха само в семейния кръг, навреди на Полша както в плана на собствените й национални интереси, така и в плана на участието й в колективните структури, като Европейския съюз", отбелязва Косачев, пред РИА Новости. Той посочва, че доскоро Полша се е опитала да бъде основен проводник на американската политика на европейския континент, но сега Русия предвижда това да се промени.

Според руските дипломати политиката на Полша при новото правителство ще се измени както по отношение на участието на страната във военната операция в Ирак, така и по отношение на сътрудничеството със САЩ за изграждане на система за противоракетна отбрана (ПРО) на нейна територия.

Полският журналист Зигмунд Дзинчаловски счита, че новото правителство ще се опита да направи стъпки към затопляне на отношенията с Русия. Преди всичко обаче това зависи от поведението на Русия и доколкото тя смята това за необходимо, допълва журналистът и допуска, че дори и да настъпят промени в политиката на Полша спрямо Русия, то тези промени няма да бъдат драстични. Според него преди всичко би се изменил езикът на полската политика и конфликтността на Качински ще бъде смегчен от следващото правителство.

В Полша са разпространени съвършено полярни гледни точки към политиката на 58-годишните братя Качински. Те изключително енергично преследваха бившите комунисти, създадоха нови антикорупционни ведомства с разширени пълномощия, пропагандираха традиционните католически ценности и провеждаха изключително твърда външна политика, коментира БиБиСи.
Инициативите на Качински предизвикаха неприязън обаче в много избиратели, особено у живеещите в големите градове и с по-високо образование и стандарт на живот.