След години съпротива, в петък руските законодатели ратифицираха международно споразумение, целящо да засили и ускори работата на Европейския съд по правата на човека, съобщава АП.

Гласуването беше предшествано от поканата на Димитрий Медведев към парламента да преразгледа въпроса, след като отхвърли вече документа през 2006 г. Очевидно това ще се отрази на желанието на Кремъл да подобри хладните си отношения със Съвета на Европа, международна организация, основана да разпространява демокрацията и да защитава човешките права и върховенството на закона в Европа.

Основната цел на съда в Страсбург е да следи за спазването на човешките права в 47- те страни - членки на Съвета на Европа, включително и в Русия.

Руската държава беше единствената, която отказа да ратифицира протокола към Европейската конвенцията за правата на човека, даваща право на Комитета на министрите да изправят страна - членка пред Съда, заради неспазване на предишно съдебно решение.

Въпреки страховете на някои про - кремълски настроени законодатели как това ще се отрази на Русия, Медведев заяви миналия месец по време на среща с властите, че консултациите със Съда и Съвета са спомогнали за успокояването на някои тревоги на Русия относно новите правила.

В петък, зам. - министърът на външните работи, Андрей Денисов, каза на законодателите, че Москва е получила уверение, че нейният представител в Съда ще бъде поканен да присъства на заседания, на които се разглеждат жалби, подадени от руснаци.

Той добави, че институцията, която взема решения в Съвета на Европа, ще се консултира с Русия как да се прилагат съдебните решения.

Денисов се обоснова, че ратификацията на документа е ключова за подобряване на отношенията на Русия с ООН, които я обвиняваха за възпрепятстване работата на Съда, като отказва да подпише реформата.

Единствените, които гласуваха против документа в петък бяха представителите на комунистите в Думата.