Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови Русия да плати повече от 63 хил. евро обезщетение на либералния опозиционер Алексей Навални, съобщава БиБиСи.

Според ЕСПЧ правото му на мирен протест е било нарушено множество пъти по време на поредицата улични протести през 2012 г.

Навални приветства решението като "отлично", изтъквайки, че "лъжливата, корумпирана и лицемерна съдебна система" на Русия е била "наритана".

Русия има три месеца да обжалва решението на ЕСПЧ.

Съдът също така подчертава, че Навални е бил лишен от правото си на справедлив съдебен процес.

Известен с акциите си срещу корупцията, той наскоро засили политическата си активност, след като обяви плановете си да се кандидатира за президент през следващата година.

Но той реагира на решението на съда в Страсбург от друга съдебна зала в Русия. В момента Навални е съден отново за незаконно присвояване от държавната компания за добив на дървесина "Кировлес". Той получи 5-годишна условна присъда след по-ранен съдебен процес през 2013 г., но присъдата по-късно беше отменена от Върховния съд. Той изпрати делото за повторно разглеждане, след като ЕСПЧ постанови, че оригиналната присъда е необоснована.

Навални твърди, че казусът с "Кировлес" е изфабрикуван, като целта е да бъде държан далеч от политиката. Той определи подновения съдебен процес като "точно копие" на първоначалното дело, и посочи, че е сигурен, че ще бъде признат за виновен отново. Наказателна присъда ще му попречи да се кандидатира за президент.

Активистът планираше да открие седалище за изборите във втория по големина руски град Санкт Петербург този уикенд. Обаче съдията по делото "Кировлес" сега му е наложил забрана да напуска град Киров до 10 февруари.

През ноември Навални получи обезщетение от правосъдното министерство в размер на около 53 хил. евро в съответствие с решението на ЕСПЧ по предишния съдебен процес по казуса "Кировлес".