Датски гражданин, живеещ в Русия, е осъден на шест години затвор като свидетел на Йехова, съобщава БиБиСи. Религиозната организация е обявена за екстремистка от руските съдилища през 2017 г. и е обявена за незаконна.

Денис Кристенсен е арестуван в град Орел преди почти две години, след като полицията нахлува по време на молитва.

Външният министър на Дания Андерс Самуелсен заяви, че е "дълбоко загрижен" и призова Русия "да зачита свободата на религията". Той обясни, че Дания е готова да помогне на Кристенсен.

Това е първото обвинение от този род, след като религиозната група е забранена. Съдия в окръжния съд заяви, че шестте години в наказателна колония са "минимална присъда", съобщава местният информационен сайт "Орел новости".

Осъждането на Кристенсен е въпреки намесата на руския президент Владимир Путин през декември, който нарече твърденията за екстремизъм "пълна глупост" и обеща да разгледа обвинението.

Говорейки пред БиБиСи, говорителят на Путин заяви, че трябва да има "някаква причина" за делото на Кристенсен, освен просто практикуването на вярата си. В съда обаче прокурорите твърдят, че той е участвал активно като организатор на религиозна дейност за забранената група.

Евросъюзът разкритикува Русия за забраната на "Свидетели на Йехова"

Евросъюзът разкритикува Русия за забраната на "Свидетели на Йехова"

Имали право на свобода на събранията

Делото на Кристенсен привлече подкрепа от групи за защита на човешките права, включително "Амнести интернешънъл", която заяви, че е хвърлен в затвора "просто за упражняване на човешките си права, включително правото си на свобода на религията".

Те призоват за незабавното му и безусловно освобождаване. Десетки други свидетели на Йехова са заплашени от съд в Русия, където групата има около 170 000 членове.

Движението е християнска секта, основана в Съединените щати в края на 18-ти век. Тя е най-известна с обиколкитте си "от врата до врата" в опит да набере нови членове. Организацията до голяма степен интерпретира Библията и отхвърля много от ученията на различните от тях християнски църкви

В СССР по времето на Сталин, Свидетелите на Йехова са преследвани, арестувани и депортирани. Свободата на вероизповедание е гарантирана от съвременната конституция на Русия - но съществуват изключения по законите за екстремизма.

"Ние дълбоко съжаляваме за осъждането на Денис Кристенсен - невинен човек, който не е извършил никакво реално престъпление. Тъжно е, че четенето на Библията, проповядването и моралният живот отново са престъпление в Русия", обяснява говорител на Свидетелите на Йехова в Русия.

През 1918 година литературата, разпространявана от Свидетели на Йехова, е забранена в Канада, а в периода 1941 - 1943 година членовете и са поставени извън закона.

По време на Втората световна война Свидетели на Йехова са преследвани в САЩ, Австралия, Нацистка Германия, Великобритания и други европейски държави

Страните от Източна и Централна Европа, включително Испания, след Втората световна война също ги забраняват.

Днес Свидетели на Йехова са забранени в Китай, части на Африка, някои бивши Съветски републики, Сингапур и други.

Свидетели на Йехова трябва да спазват правилата за личните данни на ЕС, реши евросъдът

Свидетели на Йехова трябва да спазват правилата за личните данни на ЕС, реши евросъдът

Случаят е свързан с финландска забрана за събиране