Руски съд осъди драматург и театрален режисьор на по шест години затвор в понеделник за "оправдаване на тероризма", предава "Ройтерс".

Режисьорът Женя Беркович, на 39 г., и драматургът Светлана Петрийчук, на 44 г., бяха арестувани през май миналата година заради постановката им на пиеса, наречена "Финист, храбрият сокол", която разказва за руски жени, които се женят за бойци на Ислямска държава.

Делото беше най-известното съдебно преследване на руски културни дейци за съдържанието на техните произведения на изкуството, откакто Москва изпрати войски в Украйна през 2022 г. И двамата отрекоха вината.

Седемседмичният процес беше осъден от активистите за свобода на словото и руската артистична общност като политически мотивиран.

По време на процеса съдия Юрий Масин одобри искане на прокурорите за затваряне на производството за обществеността заради предполагаеми заплахи към някои участници.

Адвокатът на защитата Ксения Карпинская обеща да обжалва присъдата.

"Ние, разбира се, ще обжалваме това решение, въпреки че нямаме много надежда", каза тя пред съда във видеоклип, публикуван в социалните медии.

"Но искам да знаете, че те са абсолютно невинни. Нищо ново не беше представено на закритото заседание."

В началото на процеса в края на май Беркович и Петрийчук казаха, че са представили пиесата, защото се противопоставят на тероризма, а не го подкрепят.

"Поставих представлението, за да предотвратя тероризма", каза Беркович пред съда. По отношение на терористите тя каза: "Не изпитвам нищо освен осъждане и отвращение".

Руски съд потвърди присъдата за държавна измяна на учен физик

Руски съд потвърди присъдата за държавна измяна на учен физик

Той работи в областта на аеродинамиката