Районният съд на Ленин осъди руската журналистка Мария Пономаренко на шест години наказателна колония заради това, че обвинила руските военновъздушни сили в бомбардировка на театъра в украинския град Мариупол през март 2022 г.

Държавното обвинение поиска 9-годишна присъда за Пономаренко, но съдът не уважи това, съобщава Reuters. В същото време обаче съдът забрани на журналистката да работи по професията си в рамките на пет години.

"Патриотизмът е любов към родината, а любовта към родината не трябва да се изразява чрез насърчаване на престъпления", каза Пономаренко пред съда преди произнасянето на присъдата си, според изданието RusNews, където тя е работила.

"Ако е война - тогава я наречете война", каза още тя.

Руската журналистка е задържана още през април месец, по-конкретно заради нейна статия, "разпространяваща информация за армията на Москва, за която е знаела, че е невярна".

Припомняме, на 4 март Руската дума прие окончателно законопроект, с който се предвиждат затвор и големи глоби за фалшиви новини, с които се дискредитира руската армия.

На 16 март бе взривена сградата на драматичния театър в Мариупол, където се криеха цивилни с деца. Amnesty International разследва трагедията и заключи, че руските военни изглежда умишлено са се прицелили в театъра и с голяма вероятност са хвърлили две 500-килограмови бомби от военен самолет, които са се детонирали едновременно. Организацията го определи като "военно престъпление".

Според Украйна при удара срещу театъра са загинали няколкостотин души. Руското министерство на отбраната заяви, че театърът е бил взривен отвътре от украинските военни.

Събарят театъра в Мариупол

Събарят театъра в Мариупол

Той се превърна в символ на жестокостта на войната в Украйна