Епицентърът на взрива в театъра в Мариупол очевидно е бил вътре в сградата. Това заяви Юрий Бухарев, говорител на Народната милиция на Донецката народна република (ДНР), цитиран от ТАСС.

Днес представители на ДНР показаха пред журналисти разрушената сграда на Мариуполския театър, както и документи на украинските сили, които са били разположени в сградата, техните оръжия и униформи, изгорени в пожара, предизвикан от експлозията.

Съдейки по характера на взрива, може да се каже с пълна увереност, че той е избухнал вътре в сградата, подчерта Бухарев и допълни, че е разговарял с очевидец, който твърди, че преди експлозията не са прелитали самолети, нито е имало обстрел. "В момента на взрива той (очевидецът - бел.ред.) e стоял с гръб към театъра и е бил изхвърлен на четири метра напред. Това означава, че взривът е бил много мощен и е дошъл отвътре", обобщи той.

Украйна: 300 души са загинали при взрива на театъра в Мариупол

Украйна: 300 души са загинали при взрива на театъра в Мариупол

Не е ясно дали разчистването на развалините продължава

По думи на Бухарев количеството оръжие, извадено от сградата, показва, че вътре може да е била разположена дори армейска рота.

Руското министерство на отбраната твърди, че театърът е бил взривен от бойци от батальона "Азов" на 16 март.

В края на март властите в Мариупол съобщиха, че 300 души са загинали при руския въздушен удар по театъра в града, където стотици цивилни бяха потърсили убежище.

Малко след взрива украинският омбудсман Людмила Денисова съобщи, че в театъра е имало над 1300 души, които са използвали сградата като бомбоубежище.

Над 5 000 души, включително деца, са убити в Мариупол

Над 5 000 души, включително деца, са убити в Мариупол

Близо 4892 души са евакуирани за ден