Русия твърди, че е осуетила украинска атака с дронове срещу руски товарни кораби в Черно море, съобщава "Ройтерс".

Нападението се е случило вчера вечерта в югозападната част на морето - ключова артерия за износ на зърно и петрол от Москва и Киев.

Руското министерство на отбраната посочва, че Украйна е направила опит за "терористична атака срещу руски цивилни транспортни кораби с помощта на полупотопяеми морски дронове в югозападната част на Черно море".

Отбелязва се, че един украински морски дрон, участващ в атаката, е бил унищожен от артилерийски огън, а останалите са били неутрализирани чрез средства на електронната война. Москва твърди, че не са нанесени щети на руски цивилни или военни кораби.

Украйна унищожила 15 руски кораба в Черно море, загубила 12

Украйна унищожила 15 руски кораба в Черно море, загубила 12

Киев засили атаките си срещу Крим, който Русия завзе и анексира

До момента няма коментар от страна на Украйна.

Черно море е ключов маршрут за руския и украинския износ на зърно и петрол. През юли миналата година Русия отказа да поднови споразумението, постигнато с посредничеството на Турция, осигуряващо безопасен износ на зърно през региона.

Не е ясно къде точно е извършена атаката. Югозападната част на Черно море граничи с турския пролив Босфора, през който товарите напускат морския път.

През последните месеци Украйна извърши серия от атаки с дронове и ракети срещу руски военни цели в Черно море, като успя да потопи най-малко един военен кораб и повреди други.

Украйна ударила 2 руски патрулни кораба в Черно море

Украйна ударила 2 руски патрулни кораба в Черно море

Това е станало рано тази сутрин и Русия твърди, че атаката е била отблъсната