Русия няма нищо общо с неотдавнашната поредица от хакерски атаки, съобщени от американските власти, а всички обвинения срещу Русия в това отношение са безпочвени и израз на сляпа русофобия. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Този разговор (за хакерски атаки) няма нищо общо с нас, тъй като Русия не е въвлечена в подобни атаки като цяло, включително тази конкретно. Ние заявяваме това официално и решително. Всички обвинения за участието на Русия са абсолютно безпочвени и са продължение на вид сляпа русофобия, към която се прибягва след всеки инцидент", коментира говорителят на Владимир Путин.

Белият дом отменил публикуването на изявление, обвиняващо Русия за хакерските атаки

Белият дом отменил публикуването на изявление, обвиняващо Русия за хакерските атаки

Тръмп е издал специално нареждане

"Що се отнася до някои действия на САЩ (в отговор на хакерските атаки), в последно време те са много непредсказуеми, така че не можем да кажем нищо в това отношение", добави той в отговор на въпрос дали кибератаките могат да предизвикат нов кръг от антируски санкции.

В петък американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че може да "каже доста ясно, че именно руснаците" са замесени в неотдавнашната поредица от кибератаки срещу SolarWinds, софтуерна компания, предоставяща поддръжка на мрежи и системи за мониторинг на множество американски правителствени институции и стотици големи корпоративни клиенти в САЩ. Съобщава се, че софтуерът на компанията е бил използван за хакване на федералните агенции в продължила няколко месеца атака, за която беше съобщено през миналата седмица.

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

Най-малко 200 организации по света са ударени

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оправда Русия, публикувайки мнение в "Туитър" в събота, че "може би Китай е този, който извърши хакерските атаки".

Вчера "Ройтерс" съобщи, че преходният екип на новоизбрания президент Джо Байдън обмисля редица възможности да "накаже" Москва за кибератаките.

Тръмп оневинява Русия, хакерските атаки срещу САЩ можело да са от Китай

Тръмп оневинява Русия, хакерските атаки срещу САЩ можело да са от Китай

По финансови причини медиите били "вцепенени" да посочват Китай