Кремъл отхвърли констатациите на международните прокурори, разследващи свалянето на пътническия полет MH17 на Малайзийските авиолинии, които съобщиха, че са открили "силни индикации" за участието на руския президент Владимир Путин в инцидента, информира "Ройтерс".

Вчера прокурорите заявиха в Хага, че са открили "силни индикации", че Путин е одобрил използването на руските ракети "Бук", свалили самолета над Източна Украйна през 2014 г.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Русия "не може да приеме" резултатите от разследването, тъй като не е участвала в процеса. Той добави и че следователите не са представили публично подкрепени доказателства.

MH17 беше свален от руска ракета "Бук" над Източна Украйна, докато изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 г. При инцидента загинаха всички 298 пътници и екипаж, сред които 196 нидерландски граждани.

Путин с пръст и подпис за ракетата „Бук“, свалила MH17 над Украйна през 2014 г.

Путин с пръст и подпис за ракетата „Бук“, свалила MH17 над Украйна през 2014 г.

Доказателствата не са достатъчни обаче за повдигане на обвинение

По това време подкрепяните от Русия сепаратисти водеха боеве срещу украинските сили за контрол над източния регион Донбас.

Прокурорите се позоваха на прихванати телефонни обаждания за своите заключения, но уточниха, че доказателствата за прякото участие на Путин - или на други руски служители - не са достатъчно убедителни, за да поискат наказателна присъда, в резултат на което прекратиха разследването си.

Русия многократно е отричала участието на държавата в свалянето на MH17. И днес Песков отхвърли доказателствата, представени от следователите.

"Знаем, че е публикуван запис на предполагаем телефонен разговор, в който не се казва нито една дума за оръжия. Дори да приемем, че този разговор е истински, няма нито дума за оръжия. Никой не е публикувал нищо друго, така че е невъзможно да се каже нещо", коментира той.

Малайзия доволна от присъдите за сваления полет MH17

Малайзия доволна от присъдите за сваления полет MH17

Страната подкрепя рушението на нидерландския съд

Попитан конкретно за твърдението, че Путин е одобрил доставката на ракети "Бук" за проруските сепаратисти в Украйна, Песков отвърна: "Русия не е участвала в това разследване, така че не можем да приемем тези резултати - особено след като не е оповестено публично основание за тези твърдения".

След свалянето на самолета Нидерландия, Австралия, Белгия, Украйна и Малайзия сформираха съвместен екип за разследване, който да установи кой е отговорен и да събере доказателства за наказателно преследване.

През ноември миналата година нидерландски съд осъди за убийство двама бивши агенти на руското разузнаване и украински сепаратистки лидер за подпомагане за организирането на ракетата, използвана за свалянето на самолета. Мъжете, които бяха съдени задочно, овсе още са на свобода.