Малайзия подкрепя решението на нидерландския съд по делото за сваления полет MH17 на малайзийските авиолинии. Това заяви премиерът на страната Исмаил Сабри Якоб, цитиран от "Ройтерс".

Вчера съдът задочно осъди на доживотен затвори трима от четиримата заподозрени и разпореди те да платят най-малко 16 милиона евро (16,5 милиона долара) обезщетение на роднини на жертвите.

Според съда полет MH17 е бил свален през 2014 г. от произведена в Русия ракета, изстреляна от поле в Източна Украйна, като Русия е имала цялостен контрол над сепаратистките сили по времето, когато самолетът е бил свален,

Пътническият полет MH17 беше свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 г., като загинаха всички 298 пътници и екипаж. По това време районът е бил сцена на боеве между проруските сепаратистки и украински сили.

Жертвите на полет MH17, който е пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, са от 10 различни държави. Повече от половината от тях са нидерландци.

Разследването се водеше от Нидерландия, с участието на Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия.

От своя страна Москва отрича всякакво участие или отговорност за инцидента, а през 2014 г. също отрече присъствие в Украйна.

Нидерланският съд: Полет MH17 е свален с ракета "Бук", изстреляна от руските сепаратисти

Нидерланският съд: Полет MH17 е свален с ракета "Бук", изстреляна от руските сепаратисти

Според съда Русия е имала пълен контрол над сепаратистите