Нидерландският съд заяви в четвъртък, че полет MH17 на "Малайзийски авиолинии" е бил свален през 2014 г. от произведена в Русия ракета, изстреляна от поле в Източна Украйна, и че Русия е имала цялостен контрол над сепаратистките сили по времето, когато самолетът е бил свален, предава Ройтерс.

Съдът прочете решението си по делото на четирима обвиняеми, свързани с Русия, обвинени в убийството на 298-те пътници за предполагаемата им роля в свалянето на самолета.

Пътническият полет MH17 беше свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 г., като загинаха всички 298 пътници и екипаж. По това време районът е бил сцена на боеве между проруските сепаратистки и украински сили.

Има доказателства, че е използвана ракета "Бук" при свалянето на MH17 в Източна Украйна

Има доказателства, че е използвана ракета "Бук" при свалянето на MH17 в Източна Украйна

Това обяви съдия в холандския съдебен процес за трагедията

Представители на жертвите казват, че решението ще бъде важен крайъгълен камък, въпреки че заподозрените, всички от които са застрашени от доживотни присъди, остават в неизвестност. Смята се, че всички те са в Русия, която няма да ги екстрадира.

Москва отрича всякакво участие или отговорност за свалянето на MH17, а през 2014 г. също отрече присъствие в Украйна.

Прокурорите казват, че заподозрените, трима бивши офицери от руското разузнаване и украински сепаратистки военен лидер, са помогнали за организирането и транспортирането на ракетна система БУК на руската армия в Украйна, която е била използвана за свалянето на самолета.

Те бяха обвинени за сваляне на самолета и за убийство в процес, проведен съгласно нидерландското законодателство. Те могат алтернативно да бъдат осъдени по обвинения в непредумишлено убийство, ако съдиите в Окръжния съд в Хага установят, че актът не е бил предумишлен.

Прихванатите телефонни разговори, които формират ключова част от доказателствата срещу мъжете, предполагат, че те са вярвали, че са се прицелили в украински изтребител.

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Разследващият екип на сайта "Белингкат" разкри самоличността на сепаратистите

Трима от мъжете бяха съдени задочно, а четвъртият не се призна за виновен чрез адвокати, които нае да го представляват. Никой от тях не присъства на делото.

Жертвите на полет MH17, който е пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, са от 10 различни държави. Повече от половината от тях са нидерландци.

Разследването се води от Нидерляндия, с участието на Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия.

Заподозрените са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов; и украинеца Леонид Харченко.

Русия се оттегля от разговорите с Холандия и Австралия за сваления MH17 в Донбас

Русия се оттегля от разговорите с Холандия и Австралия за сваления MH17 в Донбас

Самолетът беше свален през лятото на 2014 година