Преговорите за подписването на мирен договор между Русия и Япония не са в задънена улица. Това увери руският външен министър Сертей Лавров, цитиран от "Спутник".

Водим се от указанията, които ни дава президентът (Владимир Путин - бел. ред.) след проведените консултации с японския премиер, обясни той на форума Terra Scientia в град Солнечногорск.

По думи на Лавров тези указания целят "да се продължи развитието на отношенията с Япония във всички сфери".

Руският външен министър все пак призна, че за момента ситуацията с договора е затруднена заради "нежеланието на нашите японски колеги да признаят резултатите от Втората световна война".

Руски сенатор обвини Япония в "картографска агресия"

Руски сенатор обвини Япония в "картографска агресия"

Курилските острови били представени като японски на карта за Олимпийските игри

Той подчерта, че Москва иска да поддържа добри отношения с Токио, поради което трябва да разбере дали Япония признава тези резултати и в каква степен страната зависи от Вашингтон по отношение на външната политика и въпросите за сигурност предвид присъствието на Съединените щати на японските острови в рамките на Договора за взаимно сътрудничество и сигурност между Япония и САЩ, подписан през 1960 г.

Лавров посочи и че Москва не може да пренебрегне факта, че Япония обикновено подкрепя САЩ, гласувайки срещу Русия по ключови въпроси в ООН, или че Токио е подкрепил санкциите срещу Москва, наложени от Запада.

Русия призова Япония да признае резултатите от Втората световна война

Русия призова Япония да признае резултатите от Втората световна война

Лавров отрече, че Москва е наложила ултиматум на Япония

От десетилетия Токио поставя условие за подписването на Мирния договор с Русия Курилските острови да й бъдат върнати, тъй като тя ги счита за своя "северна територия".

От своя страна Русия контрира, че въпросният архипелаг е бил прехвърлен на СССР чрез международни споразумения в края на Втората световна война, а Русия е поела върховенството над тях като законен наследник на Съветския съюз.

Москва и Токио все още с големи различия в преговорите за мирен договор

Москва и Токио все още с големи различия в преговорите за мирен договор

Япония търси споразумение с Русия за прекратяване на спор за острови