Москва и Токио все още имат големи различия за сключване на мирен договор за прекратяване на Втората световна война между двете държави. Япония се надява да се сложи край на териториалния спор между двете държави.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде "Ройтерс", позовавайки се на РИА Новости.

Русия привика посланика на Япония заради спора за Курилите

Русия привика посланика на Япония заради спора за Курилите

Токио има претенции към Южните Курили

Япония търси споразумение с Русия за прекратяване на спор за острови, окупирани от съветските войски в последните дни на Втората световна война. Разногласията по казуса не дават възможност за засилване на двустранните отношения.

Снимка 422678

Източник: ЕПА

Лавров направи коментара в началото на третия кръг преговори между двете държави. Той провежда разговори с японския си колега Таро Коно в Москва.

Руският министър каза, че по време на предишните два кръга през януари и февруари двете държави са очертали подходите си и подробно са обсъдили историческите и правни аспекти. Топ дипломатът на Русия добави, че се надява дискусиите да позволят двете страни да оценят различните позиции и да установят къде има възможност да сближат позициите си.

Русия планира единна система за отбрана на Курилите

Русия планира единна система за отбрана на Курилите

Става въпрос за увеличаване на количеството крайбрежни ракетни комплекси "Бал" и "Бастион"

Наскоро Коно изрази надежда, че страната му ще успее да подпише мирен договор с Русия по време на новата ера Рейва, която започна от 1 май, след като принц Нарухито се възкачи на Трона на хризантемата като 126-и император на Япония.

Въпреки че Съветският съюз и Япония приеха съвместна декларация през 1956 г., Русия и Япония никога не са сключвали официален мирен договор за прекратяване на Втората световна война. Декларацията остави редица неразрешени въпроси, особено този за Курилските острови.

Русия отхвърли протести на Япония заради военно струпване на Курилите

Русия отхвърли протести на Япония заради военно струпване на Курилите

Това съобщи външното министерство на Русия