Появата на руските Южни Курилски острови, оспорвани от Япония, на картата с обиколката с олимпийския факел за Токио 2020 е "картографска агресия", заяви за "Спутник" руският сенатор Олег Морозов - член на Международния комитет на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента на Русия).

Картата на Япония с маршрута на обиколката с олимпийския факел за игрите през 2020 г. е публикувана на уебстраницата на следващите Олимпийски игри и включва Южните Курилски острови - Итурул, Кунашир, Шикотан и Хабомай, които са представени като територия, принадлежаща на японската префектура Хокайдо.

Япония не се отказва от териториалните си претенции към Курилските острови

Япония не се отказва от териториалните си претенции към Курилските острови

Островите са "коренни японски територии"

Според мен Русия трябва да излезе с официална позиция към този акт на картографска агресия, да поиска обяснение и да предложи на Япония да коригира уебстраницата на Олимпиадата, заяви Морозов.

Според сенаторът постъпката на Япония е в разрез с духа на Олимпийските игри, поради което Олимпийският международен комитет също трябва да се произнесе по случая.

Всеки знае, че редица страни водят териториални спорове, но обикновено те не се прехвърят и в спорта, още по-малко при Олимпийските игри, посочи той.

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Това били необосновани териториални претенции към Русия

В края на юни на официалната страница на срещата на върха Г-20 беше публикувано видео за града домакин Осака, в което Курилските острови бяха представени като японска територия. Тогава Москва връчи на японското посолство в Русия протестна нота.

От десетилетия Токио поставя условие за подписването на Мирния договор с Русия Курилските острови да й бъдат върнати, тъй като тя ги счита за своя "северна територия".

От своя страна Русия контрира, че въпросният архипелаг е бил прехвърлен на СССР чрез международни споразумения в края на Втората световна война, а Русия е поела върховенството над тях като законен наследник на Съветския съюз.

Русия настоя Япония да признае суверенитета ѝ над Курилските острови

Русия настоя Япония да признае суверенитета ѝ над Курилските острови

"Бихме искали нашите японски съседи да видят очевидното, а именно - резултатът от Втората световна война"