Русия изгони съветника на военния аташе на Румъния като част от продължаваща дипломатическа разправия между Москва и западните столици, информира "Франс прес".

Този ход идва в отговор на решението на Букурещ миналия месец да експулсира заместник военния аташе на Русия от страната като част от спора, който въвлече няколко страни от ЕС, формално под сферата на влияние на Кремъл.

Румъния изгони помощник на военния аташе на Русия

Румъния изгони помощник на военния аташе на Русия

Действията му противоречали на Виенската конвенция за дипломатическите отношения

В изявление на руското външно министерство се уточнява, че посланикът на Румъния в Москва е бил привикан във ведомството и уведомен за експулсирането.

Дипломатът "получи заповед да напусне Руската федерация в рамките на 72 часа", отбелязаха от външното министерство.

"Тази стъпка беше предприета от руската страна в отговор на обявяването от Румъния за персона нон грата на съветник на военния аташе в руското посолство в Букурещ на 26 април", допълниха от ведомството.

По това време румънските медии информираха, че руският дипломат е изгонен заради шпионаж.

Премиерът Флорин Читу каза тогава, че този ход не трябва непременно да се тълкува като "реакция на солидарност към случващото се в други страни".

Чехия призова останалите страни от ЕС да изгонят поне един дипломат на Русия

Чехия призова останалите страни от ЕС да изгонят поне един дипломат на Русия

"Когато една от страните членки е атакувана, това всъщност е атака срещу всички"

Миналия месец чешкото правителство обвини руските специални служби, че стоят зад смъртоносна експлозия във военен склад в източната част на Чехия през 2014 г.

Тя изгони редица руски дипломати заради обвиненията, като Словакия и прибалтийските страни Естония, Латвия и Литва последваха този пример в знак на солидарност.