Украинските пристанища в района на Одеса вероятно са замесени в доставката на радиоактивни вещества. Това твърди руското външно министерство, позовавайки се на информация в редица медии, социални мрежи и други интернет източници.

Ведомството подчерта, че радиоактивни вещества, за които се предполага, че са с европейски и американски произход, са били доставени съответно на 16 и 19 февруари в пристанищата в Черноморск и Одеса.

Твърди се, че една от тези пратки е съдържала радиоактивно вещество "Калифорния-252", използвано за проверка на целостта на ядрени реактори. Посочва се обаче, че то може да се използва и за направата на т.нар. "мръсна бомба".

Отбелязвайки, че системата за радиоактивен мониторинг е била изключена по време на една от доставките, Русия изтъква, че фактът, че тези събития се случват близо до непризнатата Приднестровска република в Молдова, е "причина за безпокойство", и повтори предупреждението си за планирана от Киев въоръжена провокация в района.

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

По време на посещението на молдовския президент в Украйна

Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че в близко бъдеще режимът в Киев планира акция под фалшив флаг в Приднестровието, използвайки части от въоръжените сили на Украйна и националисти от батальона "Азов", който е забранен в Русия.

Военното ведомство уточни, че като претекст за нахлуването ще бъде използвана инсценирана атака на руски войски от Приднестровието.

Впоследствие то съобщи и за значително струпване на украински личен състав и военна техника в близост до украинско-приднестровската граница.

От своя страна властите в Молдова заявиха, че не виждат пряка заплаха за сигурността на границата с Украйна. Те обаче настояха Русия да изтегли войските си от Приднестровието.

В понеделник ръководителят на Приднестровието Вадим Красноселски също заяви, че няма осезаема заплаха за непризнатата република, но призна, че ситуацията е напрегната.

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

Контейнери с радиоактивни вещества били доставени от територията на европейска държава