Първите два руски универсални десантни кораба (УДК) ще са в корабостроителния завод "Залив" в Крим през месец май 2020 г. За това съобщи ТАСС, позовавайки се на два източника от корабостроителната сфера.

Двата универсални десантни кораба са с 15 000 т водоизместимост за пръв път в историята си Русия планира да заложи на корабостроителния завод "Залив" в Керч през 2020 г., информира агенцията. 

Франция продава създадените за Русия "Мистрал"-и на Египет

Франция продава създадените за Русия "Мистрал"-и на Египет

Египет също купи 24 изтребителя

Основният кораб се планира да бъде предоставен на флота до края на настоящата държавна програма за въорържение - до края на 2027 г.

Според друг източник на агенцията, полагането на двата кораба ще бъде през месец май 2020 г. Той потвърди, че водоизместимостта на всеки от тях е до 15 000 т. Корабите могат да носят на борда си над 10 вертолета от различен клас, а също могат да имат голяма докова камера за десантни катери.

Разработката на техническия проект по новите кораби се намира във финален стадии, след нейното завършване, в близките месеци ще бъде подписан контракт за изграждането на десантните кораби.

Държавната руска агенция няма официално потвърждение на тази информация.

По-рано от корабостроителния отрасъл съобщиха на ТАСС, че до края на 2019 г. военното министерство ще приключат тактико-техническото задание на първите руски универсални десантни кораби. Построяването и предоставянето на главния десантен кораб се планира през 2027, а серийното производство - до началото на 2030 г. 

Египет получи и втория френски хеликоптероносач „Мистрал”

Египет получи и втория френски хеликоптероносач „Мистрал”

Северноафриканската страна получи кораба