Египет получи втория френски хеликоптероносач „Мистрал”, който е част от сключена през 2015 година сделка за 1 милиард долара, съобщава Ройтерс.

Северноафриканската страна получи кораба на церемония на пристанище Сен Назер.

Първият закупен от Египет френски „Мистрал” акостира в Александрия

Първият закупен от Египет френски „Мистрал” акостира в Александрия

Доставянето им е част от сделка за 5,2 милиарда евро

Миналата година Франция се съгласи да продаде два кораба на Египет. Първоначално те бяха предназначени за Русия, но сделката беше отменена след анексирането на Крим от страна на Москва.

Френският производител ще трябва да премахне всички информационни системи и инструкции на кораба, тъй като са написани на кирилица и ще бъдат заменени с арабски и английски език. 

„Ануар Садат” ще отплава от френското крайбрежие в началото на следващата седмица, за да се включи в съвместни учения с френските ВМС преди да отплава за Александрия.

Корабите от този клас ще служат като командни центрове в египетския флот.

Египет също поръча на Франция четири корвета, които ще бъдат изградени през следващите две години. Водят се преговори за още два, каза говорител на френския производител DCNS.

Припомняме, Франция сключи контракт с Русия за кораби „Мистрал” през 2011 година. Но през 2014 година Париж замрази доставката във връзка със ситуацията в Украйна. През август 2015 година Париж и Москва разтрогнаха договора. Съгласно договореностите Русия си върна сумата от 949 милиона евро, а също така и руското оборудване на корабите. Така корабите бяха продадени на Кайро.

През юни Франция предаде първия хеликоптероносач „Гамал Абдел Насър”.

Клас „Мистрал” побира 16 хеликоптера, четири десантни кораба, 13 танка и до 700 войници.