Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение, което ще включва тренировка за използване на тактически ядрени оръжия в отговор на изказвания на представители на Запада, определени от руското министерство на отбраната като провокативни заплахи, съобщо Reuters.

Учението е разпоредено от президента Владимир Путин и има за цел да бъде проверена готовността на нестратегическите ядрени сили на Русия за изпълнение на бойни мисии.

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда сериозни стратегически рискове

Ще бъдат оттренирани разполагане и подготовка за използване на нестратегически ядрени оръжия. В учението ще участват ракетни формирования от Южния военен окръг и Военноморските сили на Руската федерация. От военното министерство на Русия обясняват, че то е насочено към гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на страната "в отговор на провокативни изявления и заплахи от страна на някои западни официални лица срещу Руската федерация".

Не се назовават имена, но Русия многократно е заявявала, че забележките на френския президент Еманюел Макрон за възможна намеса на Франция в Украйна са изключително опасни. Русия твърди, че Съединените щати и техните европейски съюзници тласкат света към ръба на конфронтация между ядрените сили, като подкрепят Киев с оръжия за десетки милиарди долари в борбата срещу руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

Макрон ще окаже натиск върху китайския лидер за търговията в Европа и за Украйна

Макрон ще окаже натиск върху китайския лидер за търговията в Европа и за Украйна

Президентът на Китай Си Дзинпин пристига днес в Париж