Руските въоръжени сили ще предадат боеприпаси и стрелково оръжие от украинските военни складове в Херсонска област на опълченците от самопровъзгласилите се "народни републики" в Донбас, съобщи руското Министерство на отбраната, цитирано от "Новости".

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че въоръжените сили на Руската федерация ще прехвърлят заловена, включително чуждестранна, военна техника на частите на народната милиция на т. нар. Луганската и Донецка народни републики, включително и образци от противотанкови ракетни системи Javelin и Nlaw, като бойците се обучават за тяхното използване. Тази информация не е потвърдена от независим източник

"Руските военнослужещи ще предадат на народната милиция на ДНР и ЛНР боеприпаси и стрелково оръжие, съхранявани във военните складове на Въоръжените сили на Украйна в Херсонска област", ​​се казва в доклада.

В него се отбелязва също, че по време на военните действия на територията на Херсонска област руски военнослужещи са поели контрол над голям склад с ракетно и артилерийско оръжие. Няколко хангара и подземни складове на територията на военното съоръжение са пълни със стрелково оръжие и боеприпаси. В тях по най-груби оценки има над 10 000 кутии с ръчни гранати Ф-1, стотици кутии със снаряди за противотанкови гранатомети и хиляди кутии с боеприпаси за малки оръжия.

Припомняме, че още преди началото на руската инвазия в Украйна по искане на Киев Великобритания и САЩ доставиха протвотанкови и артилерийски системи NLAW и Javelin. Канада и и други страни от НАТО също доставиха и продължават да доставят оръжия на украинската армия.

Естония доставя ракети Javelin на Украйна

Естония доставя ракети Javelin на Украйна

Прибалтийските държави ще помогнат на Киев срещу Москва

Германия, която в началото отказваше да доставя оръжие за Украйна, заради правилото на Берлин да не доставя оръжия в зони на конфликт, н о след натиск от САЩ и много страни от НАТО, включително Великобритания, Полша и балтийските страни след началото на руската инвазия Германия промени тази си позиция и разреши оръжейни доставки за украинските военни.

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Кремъл готви списъци с ответни персонални санкции