Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи да се оборудват народните опълчения на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) със системи за противовъздушна отбрана, в това число преносими системи за противовъздушна отбрана (ПЗРК), включително западни образци, пленени от руските военни в Украйна, предава ТАСС.

"На фона на факта, че има неконтролирани доставки на различни оръжия в Украйна, имаме предложение да се осигури по-висока бойна способност на милицията на ЛНР и ДНР чрез прехвърляне на средства за противовъздушна отбрана, по-специално ПЗРК и противотанкови ракетни системи", каза министърът на отбраната в петък на среща на руския президент Владимир Путин с постоянни членове на Съвета за сигурност.

Путин е подкрепил инициативата на Шойгу за прехвърляне на произведено на Запад оръжие, което се е оказало в ръцете на руските военни, на военните на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Според говорителя на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков бойците от сепаратистките райони в Донбас са затегнали пръстена около стратегическия град Мариупол и са превзели град Волноваха.

Атака в Днипро и Луцк, танковете обкръжават Киев

Атака в Днипро и Луцк, танковете обкръжават Киев

Русия отново обявява режим на тишина

Информация за загиналите и ранените както от украинска, така и от руска страна не се съобщава вече трети ден.

Междувременно САЩ отхвърлиха предложенията за изпращане на изтребители МиГ в Украйна през американска база, заявявайки, че Киев има по-голяма нужда от наземни оръжия, за да отблъсне руската инвазия, съобщава "Франс прес".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Украйна е открила, че наземните отбранителни системи са по-ефективни, за да отвърнат на удара на военновъздушните сили на Русия.