САЩ отхвърлиха предложенията за изпращане на изтребители МиГ в Украйна през американска база, заявявайки, че Киев има по-голяма нужда от наземни оръжия, за да отблъсне руската инвазия, съобщава "Франс прес".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно призова Вашингтон и НАТО да изпратят самолети или да създадат "зона, забранена за полети" над страната му, за да я защитят от руски въздушни удари.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обаче заяви, че Украйна е открила, че наземните отбранителни системи са по-ефективни, за да отвърнат на удара на военновъздушните сили на Русия.

Ще продължим да предоставяме на нашите украински партньори системите земя-въздух, които са им необходими предвид заплахата, пред която са изправени от руските ракети и артилерия, посочи той.

Русия предупреди Полша да не изпраща изтребители на Украйна

Русия предупреди Полша да не изпраща изтребители на Украйна

Това би било крайно нежелателно и потенциално опасно, подчертава Кремъл

Прайс добави, че Украйна вече разполага с "няколко ескадрили" от собствени самолети с че ако Съединените щати изпратят още изтребители в страната, биха могли да "налеят масло в огъня".

Разузнаването прецени, че предоставянето на самолети по този начин може да се разглежда от Москва като ескалация на конфликта, предупреди той.

Наше задължение е да направим всичко възможно, за да приключим този конфликт, за да спасим колкото се може повече животи и да направим всичко възможно, за да се погрижим този конфликт да не се разраства, категоричен бе Прайс.

Зеленски към Запада: Войната в Украйна не е пинг-понг, изпратете ни самолети

Зеленски към Запада: Войната в Украйна не е пинг-понг, изпратете ни самолети

Той призова западните лидери да не се отмятат от своята отговорност

Във видеоразговор с американски законодатели през миналия уикенд украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна.

Полша обаче предложи да даде на Съединените щати всички свои изтребители МиГ-29 , за да могат да бъдат предадени на Украйна.

Пентагонът отхвърли това предложение с мотива, че не смята, че то е състоятелно и тъй като "поражда сериозни опасения за НАТО".

След като стана ясна позицията на САЩ, Полша обяви, че е готова да действа, но само в рамките на НАТО.

Впоследствие Русия предупреди, че е "крайно нежелателно и потенциално опасно" Полша да изпраща на Украйна своите изтребители.

САЩ отказаха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

САЩ отказаха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

Причината е, че това поражда рискове от по-широкообхватна война