Този четвъртък Държавната дума одобри на първо четене проекта за федералния бюджет за следващите три години. През 2025 г. руските власти ще похарчат рекордните 13,5 трилиона рубли (129 милиарда евро) за война и още 3,5 трилиона (33,5 милиарда евро) за силите за сигурност. Такива разходи най-накрая ще възстановят икономиката на бойна основа и Русия ще трябва да живее дълго време с отбранителен сектор, който е нараснал с държавни пари, пише БиБиСи.

Руските власти представиха бюджета за 2025-2027 г. в началото на октомври. Този четвъртък Държавната дума го подкрепи на първо четене.

Бюджетът е основният финансов документ на държавата. Той показва кои области и направления са приоритетни за властите и как те виждат развитието на Русия през следващите години.

Въз основа на бюджетните данни отбраната ще бъде основен приоритет през следващите три години. Още през 2023 г., според тогавашния бюджетен план, властите планираха да започнат да намаляват разходите за отбрана през 2025 г. Но, очевидно, те са променили решението си - през 2025 г. тези разходи, напротив, ще растат и ще достигнат 13,5 трилиона рубли. След това през 2026 г. те леко ще намалеят до почти 12,8 трилиона, а до 2027 г. отново ще се повишат до 13 трилиона.

Дерипаска: Войната срещу Украйна е безумна! Китай спаси Русия от крах

Дерипаска: Войната срещу Украйна е безумна! Китай спаси Русия от крах

Незабавно безусловно прекратяване на огъня, иска близък до Кремъл олигарх

Друг важен момент е националната сигурност, по същество цената на подкрепата на онези, които се наричат "силовици". През 2025 г. Русия планира да похарчи за тях 3,5 трилиона рубли, а през 2027 г. - още повече, 3,7 трилиона рубли.

Заедно тези две пера - отбрана и национална сигурност - представляват около 40% от всички бюджетни разходи през 2025 г.

"Траекторията на военните разходи, която беше включена в предишния проектобюджет, според нашите оценки предполагаше края на конфликта през 2024 г. Едва ли е възможно да си представим друга основа за бързо намаляване на разходите", казва икономистът на Bloomberg Александър Исаков.

Сега очевидно властите се готвят за дълга война, тъй като няма забележими съкращения на разходите за отбрана в бюджета за следващите три години.

Общо руските власти искат да похарчат 41,4 трилиона рубли през 2025 г. - това е повече от бюджетните разходи за 2024 г., които властите оценяват на 39,4 трилиона. Бюджетните разходи растат въпреки предупрежденията на Централната банка и експерти, че руската икономика е силно прегрята.

С бюджета за 2024 г. Русия се готви за вечна военна конфронтация със Запада

С бюджета за 2024 г. Русия се готви за вечна военна конфронтация със Запада

Заложени са рекордни разходи за отбрана

Последната "спокойна" година за руската икономика беше 2019 г., след като настъпи пандемията от коронавирус и тогава започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Според Сметната палата в сравнение с тази "спокойна" 2019 г. бюджетните разходи през 2025 г. ще се увеличат 2,3 пъти.

Социалните разходи, т.е. всички видове обезщетения, пенсии и т.н., остават едни от най-големите бюджетни пера, но значително изостават от военните разходи. През 2025 г. властите планират да похарчат за тях около 6,5 трилиона рубли. Още по-малко са отделени за здравеопазване - около 1,8 трилиона рубли.

Приходите в бюджета все още са по-малко от разходите. Руските власти искат да получат почти 40,3 трилиона рубли в бюджета през 2025 г. Бюджетният дефицит, тоест разликата между приходите и разходите, ще надхвърли 1 трилион рубли. Освен това, според плановете на властите, бюджетът ще остане с дефицит поне до 2027 г. За да покрие този дефицит, държавата планира да заема основно от вътрешния пазар - от бизнеса и населението.

Засега икономистите не виждат генерални проблеми с бюджета: както дефицитът, така и държавният дълг остават малки. Но властите явно са решени да увеличат притока на пари с всички възможни средства.

Директорът на "Сбербанк" нарече модела на икономически ръст в Русия примитивен

Директорът на "Сбербанк" нарече модела на икономически ръст в Русия примитивен

Рядка критика на руския икономически модел, възхваляван от президента Путин

В края на май правителството обяви увеличение на данъците върху личните доходи и печалбите от бизнеса. Тези промени ще влязат в сила на 1 януари 2025 г. Увеличаването на тези данъци и някои такси (например увеличение на таксата за рециклиране на автомобили и др.) ще добави допълнителни 3,5 трилиона рубли в бюджета през следващата година, пишат икономисти от Сметната палата в отговора си на проектобюджета. .

Тежестта от увеличаването на данъците ще падне върху цивилните и бизнеса, а правителството ще похарчи част от парите, които плащат в хазната, за войната.

ISW: БРИКС не подкрепя Русия за войната в Украйна

ISW: БРИКС не подкрепя Русия за войната в Украйна

Това се посочва в дневния бюлетин на "Института за изследване на войната"