Русия обяви, че би било "грешка" да се смята, че траен мир в Близкия изток може да бъде осигурен без разрешаване на израелско-палестинския конфликт, информира "Франс прес".

Изявлението на руското външно министерство беше направено, след като Израел нормализира отношенията си с дългогодишните врагове Бахрейн и Обединените арабски емирства в Белия дом във вторник.

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Тел Авив обеща промени в политиката си за Западния бряг

Русия заяви, че отбелязала "напредък" в нормализирането на отношенията между Израел и няколко арабски страни, но подчерта, че "палестинският проблем остава остър".

"Би било грешка да се смята, че без намирането на решение за това, ще бъде възможно да се осигури трайна стабилизация в Близкия изток", коментираха от руското външно ведомство.

Москва призова регионалните и глобалните играчи да "засилят координираните усилия" за разрешаване на проблема.

"Русия е готова за такава съвместна работа", включително в рамките на дипломатическия квартет на преговарящите за мир в Близкия изток и в тясна координация с Арабската лига, допълниха от руското външно министерство.

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Израел "извършва повече престъпления в Палестина всеки ден"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтъкна, че подобни споразумения с посредничеството на САЩ са близо между еврейската държава и няколко други страни, включително Саудитска Арабия.

Бахрейн и ОАЕ са първите арабски страни, установили отношения с Израел от Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

Палестинският лидер Махмуд Абас заяви във вторник, че само изтеглянето на Израел от окупираните територии би могло да допринесе мир в Близкия изток.