Според руското Министерство на отбраната "Киев, с подкрепата на западните страни, планира провокация с обстрел на православни храмове и църкви в редица региони на Украйна във Великденската нощ от микробуси и "скитащи минохвъргачки"". Това заяви в понеделник началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС.

"Според наличната достоверна информация режимът в Киев, с подкрепата на редица западни страни, завършва подготовката на сложни чудовищни провокации с множество жертви в Запорожка, Николаевска, Одеска, Сумска и Харковска области", каза Мизинцев. който ръководи руския междуведомствен координационен щаб за хуманитарна реакция в Украйна.

Според генерал-полковника от националистическите батальони са сформирани над 70 мобилни групи в микробуси и високопроходими автомобили, оборудвани с минохвъргачки (т.нар. "скитащи минохвъргачки") за извършване на провокации. "(Групите бяха създадени) със задачата да обстрелват православни храмове и църкви във Великденската нощ (на 23 срещу 24 април 2022 г.) за последващо обвинение на руски военни в избиването на цивилни на този свещен празник за вярващите", подчерта той.

Ръководителят на Националния център за контрол на отбраната на Руската федерация добави, че Киев планира да привлече западни репортери, за да покаже "безобразията на руснаците" и "незабавно да завърти фалшификати". "Предстоящите провокации на украинските власти демонстрират пълното им безразличие към съдбата на собствените им граждани", подчерта Мизинцев.

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

Освен монасите, там пребивават 520 бежанци

Руското министерство на отбраната предупреждава западните страни, че руската страна разполага с доказателствена база за предстоящи провокации с обстрела на църкви в редица региони на Украйна през Великденската нощ, каза Мизинцев. "Ние предупреждаваме страните от "цивилизования Запад", водени от САЩ, предварително, че Руската федерация разполага с оперативна база от доказателства за предстоящите ужасни престъпления на режима в Киев", каза той.

"Призоваваме ООН, ОССЕ, Международния комитет на Червения кръст и други международни организации незабавно да повлияят на режима в Киев, за да предотврати тази нечовешка провокация, която пренебрегва всички норми на морала и международното хуманитарно право", каза ръководителят на Националният център за контрол на отбраната на Руската федерация.

Припомняме, че Русия определя като провокации и фалшификати убийствата на цивилни в градовете около Киев, от които руската армия се изтегли след прегорите в Истанбул на 29 март.

Украйна твърди за над 900 цивилни жертви в Киевска област след руското оттегляне

Украйна твърди за над 900 цивилни жертви в Киевска област след руското оттегляне

Някои от жертвите пък били с бели ленти на ръката, за да се предпазят от руските войски