Русия пришпори Таджикистан и Афганистан да разрешават всеки спор по взаимно приемлив начин, отбелязвайки, че била чула информации, че двете страни изпращали войски до общата си граница. Това съобщава ТАСС, като цитира руското външно министерство.

"Наблюдаваме с безпокойство нарастващото напрежение в отношенията между Таджикистан и Афганистан на фона на взаимно категорични изявления на ръководствата на двете страни", коментира говорителят на министерството Алексей Зайцев.

Русия изпрати бронирани машини, военно оборудване в Таджикистан

Русия изпрати бронирани машини, военно оборудване в Таджикистан

По-рано Русия проведе военни учения в Таджикистан

Според собствената информация на талибаните, десетки хиляди бойци от специалните сили са били разположени в провинция Тахар в североизточната част на Афганистан, в съседство с Таджикистан.

Външното министерство на Таджикистан и говорителите на талибаните все още не са коментирали информациите.

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон отказа да признае назначения от талибаните кабинет в Кабул и разкритикува остро това, което той определи като нарушаване на правата на човека при обсадата на талибаните в провинция Панджшир, където опозиционните сили се събраха.

Талибаните от своя страна предупредиха Душанбе да не се меси във вътрешните работи на Афганистан. Етнически таджики съставляват повече от една четвърт от населението на Афганистан, но членовете на талибаните принадлежат предимно към най-голямата етническа група, пущуните.

Русия укрепи военната си база в Таджикистан, докато следи дейността на талибаните в Афганистан

Русия укрепи военната си база в Таджикистан, докато следи дейността на талибаните в Афганистан

Няколко противотанкови системи "Корнет" бяха разположени в бившата съветска република

Таджикистан, който е домакин на руска военна база, проведе вчера и днес военни паради в две погранични провинции.

Американският министър на отбраната Лойд Остин изрази загриженост за обучените от САЩ афганистански пилоти и други военни, задържани в Таджикистан, след като избягаха през границата от Афганистан миналия месец, когато талибаните взеха властта.

В последните моменти на войната, подкрепяните от САЩ военнослужещи на афганистанските военновъздушни сили изведоха десетки военни самолети през афганистанската граница до Таджикистан и Узбекистан и бяха задържани там.

Таджикистан се тревожи от завръщането на талибаните

Таджикистан се тревожи от завръщането на талибаните

Проникването на ислямистки бойци може разклати авторитарните режими