Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че в САЩ можело да се натрупва расизъм срещу белите, като настоя, че политическата коректност, "доведена до крайност", щяла да има плачевни последици, предаде "Франс прес".

В интервю за политолози, излъчено по руската държавна телевизия, първият руски дипломат отбеляза, че Русия отдавна подкрепяла световна тенденция, в която "всички искат да се отърват от расизма".

"Ние бяхме пионери на движението, насърчаващо равни права на хората с всякакъв цвят на кожата", увери той.

Лавров се надява, че всички са пораснали, включително и в САЩ

Лавров се надява, че всички са пораснали, включително и в САЩ

Конфронтацията със САЩ достигна невиждани висоти, но санкциите не могат да имат успех

Ала Лавров подчерта, че било важно "да не преминем към другата крайност, която видяхме по време на събитията "BLM" (от Black Lives Matter ("Животът на черните има значение") и агресията срещу белите хора, белите граждани на САЩ".

Основано в САЩ през 2013 г., Black Lives Matter е движение, което се превърна в обединяваща кауза след убийството от американската полиция на невъоръжения чернокож Джордж Флойд миналия май.

Движението доведе до голям дебат за расата, правата на цветнокожите и свалянето на статуи на фигури, свързани с робството или колонизацията в различни страни, включително САЩ и Великобритания.

Лавров обвини САЩ, че се опитват да разпространяват по света това, което той нарича "културна революция".

Путин нямало да позволи на САЩ да говорят с Русия от позицията на силата

Путин нямало да позволи на САЩ да говорят с Русия от позицията на силата

"Това е невъзможно"

"Те имат колосални възможности за това", подчерта той в интервюто.

"Холивуд вече също променя правилата си, така че всичко да отразява многообразието на съвременното общество", отбеляза той, наричайки това "форма на цензура".

"Виждал съм чернокожи хора да играят в комедиите на Шекспир. Само че не знам кога ще има бял Отело", вметна Лавров.

"Разбирате, че това е абсурдно. Политическата коректност, доведена до абсурд, няма да завърши добре", убеден е руският външен министър.