Конфронтацията между Русия и САЩ достигна до невиждани висоти. Констатацията е на руския външен министър Сергей Лавров. Цитиран от ТАСС точните думи на Лавров са:

"От една страна, конфронтацията стигна дъното. От друга страна, дълбоко в себе си имам надежда, че всички са пораснали и са възрастни и разбират рисковете, свързани с по-нататъшна ескалация на напрежение ... Все още вярвам че предпазливостта ще надделее", обясни той.

Според него избраната от американската администрация линия на натиск и санкции срещу Русия няма шанс за успех.

"Линията, която се популяризира във формите, които наблюдаваме сега, няма шанс за успех. Това в никакъв случай не е някаква новост: Джо Байдън влезе, започна да прилага санкции срещу Русия, да затяга реториката и като цяло натиск върху всички фронтове. Това продължава вече много години", каза той.

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Отчитат засилените руски дейности в Източна Европа, Арктика и Украйна

Русия и Китай няма да синхронизират отговорите си на предприетите от Запада санкции срещу тях. "Ние не планираме и няма да планираме конкретни интриги в отговор на това, което се прави срещу нас. Не мисля, че ще синхронизираме нашите отговори на триковете със санкции, предприети срещу Китай и Русия".

Лавров обясни, че Москва и Пекин имат обща стратегия, както и изявления на лидери и външни министри. "Сега подготвяме друг документ, който ще бъде подписан от руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, посветен на 20-годишнината от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Нашето стратегическо споразумение ще бъде удължено. Тези документи са определени от нашата линия на поведение", каза министърът.

Сътрудничеството между Русия и Китай продължава да "укрепва качествено". Коментирайки спекулациите, че Москва и Пекин могат да сключат военен съюз, той отбеляза, че страните не преследват такава цел. Лавров обясни, че военен съюз в класически смисъл е НАТО, докато Русия и Китай "не се нуждаят от такъв съюз".

"В НАТО, особено след като администрацията на Джо Байдън замени Доналд Тръмп, въздъхнаха с облекчение. Всички бяха доволни - "добре е, че сега има шеф, който ще ни обясни как да действаме". Еманюел Макрон все още се опитва понякога "напразно" да споменава инициативата за стратегическата автономия на Европейския съюз, но никой друг в Европа дори не иска да я обсъжда. Това е, пристигна господарят", обясни Лавров.

Според него НАТО е продукт на ерата на Студената война, а Лавров предпочита да мисли по отношение на модерната ера - по отношение на мултилатерализма. "В този смисъл нашите отношения с Китай са напълно различни от тези на класическия военен съюз. Може би те са още по-близки в определен смисъл", подчерта руският външен министър.

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада

Предложението на Путин към Джо Байдън  да продължи дискусиите "на живо - онлайн" остана без отговор от САЩ. "За съжаление, нямаше отговор на предложението за разговор на живо и поставяне на различни букви от руската и английската азбука", каза Лавров.

Той подчерта, че ситуацията в отношенията със Запада вече е придобила много по-сериозен характер "от просто думи". "Всичко това отдавна е придружено от материално изграждане на инфраструктурата за конфронтация, което трябва да включва безразсъдното напредване на военните съоръжения на НАТО на изток, трансформацията на ротационното присъствие в постоянно по нашите граници, в Прибалтика, Норвегия, Полша".

Индо-тихоокеанската концепция, популяризирана от САЩ, не означава равенство и откритост. "Това е многопластова инициатива, предназначена да сдържа китайския проект "Един пояс, един път", да ограничава китайското влияние в региона като цяло, създава постоянни дразнители за КНР."

"Темата на създаването на "азиатско НАТО" вече е дневен ред. Въпреки че в презентациите на САЩ Индо-тихоокеанският регион се нарича "свободен и отворен", едва ли ще има равен процес на разработване на позиции", обясни Лавров.

"Китай не е поканен там. КНР е обявен за обект на усилия за ограничаване. Никой не ни кани там, което означава приблизително същото по отношение на Русия. Струва ми се, че тези тенденции ще продължат дълго време".

Путин нямало да позволи на САЩ да говорят с Русия от позицията на силата

Путин нямало да позволи на САЩ да говорят с Русия от позицията на силата

"Това е невъзможно"

Лавров заяви, че в контекста на бързата смяна на епохите в световната политика, той не е отегчен като министър. "Накратко: не е скучно. Това е, ако говорим за епохите, през които преминавам в кариерата си. Всички ние съществувахме в тези епохи, видяхме всички тези преходи".

Той коментира, че по време на работата му като постоянен представител на Русия при ООН, а след това и като министър, САЩ са се променили много.

"Всички тези революционни събития имат много силно въздействие. Преломният момент, от моя гледна точка, по отношение на начина, по който живеят американците, бе 11 септември 2001 г. Бях в Ню Йорк, в Манхатън, усетих тази миризма, опитвах да се обадя, защото всички телефони бяха изключени. Оттогава Ню Йорк стана различен."

"Този свободен град, живещ бурен живот денонощно, наслаждавайки се на това, някак настръхна, стана предпазлив, започна да поглежда през рамо: има ли някой наблизо, който може да причини неприятности", обясни Лавров.

След това, по думите му, подозрението започва да прониква дълбоко в американското общество. "Вероятно имаше сериозни причини за това. Чест и похвала на американските специални служби, защото оттогава освен Бостънския маратон, за който ги предупредихме, няма други терористични атаки. Но това подозрение, някакъв вид изолация, все още се усеща. Вероятно има хора, които искат да го използват", добави той.

Лавров обвини САЩ за създаването на ДАЕШ

Лавров обвини САЩ за създаването на ДАЕШ

САЩ да се върнат към иранската ядрена сделка, Русия не отказва да работи с НАТО, а САЩ и ЕС използват нелоялни методи на конкуренция срещу Русия и Китай