Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков обяви, че русофобията в Украйна през последните няколко години е била издигната в ранг на вътрешна държавна политика, съобщават руските медии.

Той е бил помолен да коментира социологическо проучване на центъра "Левада" и украински социолози, според което отношението на руснаците към Украйна и на украинците към Русия се е влошило.

САЩ няма да спират военната помощ за Украйна

САЩ няма да спират военната помощ за Украйна

Решение на Белия дом

Песков отбеляза, че не знае колко е достоверно това изследване и затова щял да се въздържи от коментар. Говорителят на Кремъл каза също, че инструментариумът на социологическите изследвания невинаги можел да даде достоверна картина.

"Русофобията е издигната през последните няколко години буквално до ранг на вътрешна държавна политика в Украйна", настоя говорителят на Владимир Путин.

По думите му това не може да не даде своите печални резултати по отношение на предизвикване на негативни настроения към Русия.

Украйна коментира възможността за изпращане на посланик в Москва

Украйна коментира възможността за изпращане на посланик в Москва

Запълването на вакантната длъжност ръководител на дипломатическото учреждение на Украйна в Русия към този момент не се планира

"И ние, разбира се, разбираме, че дори ако основите на тази русофобска политика се променят, ще отнеме много време, за да се балансира самата атмосфера, която трябва да бъде неразделна част от руско-украинските отношения, собствено, родствени", отбеляза още Песков.

Той констатира, че пикът на русофобската политика на Украйна е настъпил по време на президентството на Петро Порошенко.

По-рано от украинското външно министерство обявиха, че няма основания да бъде назначен посланик в Русия.

Украйна с нови искове срещу Русия

Украйна с нови искове срещу Русия

Москва многократно отрича обвиненията