Русия заплаши с ответни действия, ако САЩ продължат полетите си с дронове над Черно море, съобщава "Спутник".

"Предупреждаваме ги да не се опитват да играят по нервите ни, да изпитват търпението ни", подчерта руският заместник външен министър Сергей Рябков.

Изявлението му дойде след инцидента с американски дрон в Черно море.

"Важна е не дълбочината, на която се намират останките от дрона, а това, че той е бил в зоната с въведен специален режим, свързан с провеждането на военната операция. Американците предизвикателно, цинично, ясно, публично отричат ​​законността на подобни стъпки, декларират намерението си да продължат дейностите си от този вид. Предупреждаваме ги да не се опитват да играят по нервите ни, да изпитват търпението ни", изтъкна той.

US дронове отново летят над Черно море

US дронове отново летят над Черно море

След инцидента от вторник

Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че американски безпилотен летателен апарат MQ-9 е паднал в Черно море след рязка маневра. Москва подчерта, че руските изтребители, изпратени да го прехванат, не са влизали в контакт с него, нито са използвали оръжия. Министерството съобщи, че дронът е бил засечен в района на Кримския полуостров в посока руската граница. Европейското командване на САЩ на свой ред заяви, че инцидентът, довел до пълната загуба на дрона, е причинен от руски изтребител Су-27, който е ударил витлото на дрона по време на "опасно и непрофесионално прехващане" над Черно море.

По повод призива на американски конгресмени за доставка на касетъчни боеприпаси на Киев руският заместник-министър на външните работи добави, че Русия призовава САЩ да не следват пътя на ескалацията.

Вчера група републикански законодатели изпратиха писмо до президента на САЩ Джо Байдън с искане да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна, които тя да използва срещу Русия.

Съединените щати всеки ден демонстрират воля да вървят по пътя на ескалацията, посочи Рябков и добави, че опасността от подобен курс е очевидна за Москва.

Кремъл: Дроновете над Черно море доказват участието на САЩ в конфликт с Русия

Кремъл: Дроновете над Черно море доказват участието на САЩ в конфликт с Русия

Мисията на дроновете съвсем не била с мирни цели

Американските конгресмени, призоваващи за доставка на касетъчни боеприпаси на Киев, не осъзнават какви могат да бъдат последствията за нападателите, предупреди той.

По негови думи Москва прави всичко за намаляване на напрежението. Точките в съвместното изявление на Русия и Китай след преговорите между руския президент Владимир Путин и китайския държавен глава Си Дзинпин относно недопустимостта на ядрена война и разполагането на ядрени оръжия извън националната територия са пряк сигнал към Съединените щати, посочи Рябков.

По този начин двамата лидери призовават стратегическите противници да следват пътя на деескалацията, за стабилизиране на ситуацията, връщане към диалога, търсене на баланса на интереси и укрепване на стратегическата стабилност, отбеляза дипломатът.