Съединените щати на практика нарушават суверенитета на други страни, докато твърдят, че подкрепят свободата на словото, и са най-големият диктатор в света. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

"Докато неискрено говорят за свободата на правото на избор, САЩ, които се провъзгласиха за най-големия диктатор в света, всъщност просто ще злоупотребят със страните, чийто суверенитет и демокрация нарушиха", подчерта той в интервю за "Российская газета" по повод предстоящата Среща на върха за демокрацията.

По негови думи това събитие, което е организирано от Белия дом, "със сигурност се провежда в рамките на вече започналата надпревара за президент на САЩ".

Според Патрушев срещата на върха ще бъде "още една среща в полза на световния ред, където Вашингтон иска да играе централна роля за неопределено време и може да се очаква всички дисиденти да бъдат заклеймени като "недемократични държави".

За пореден път Вашингтон ще се провъзгласи за защитник на международното право и ще заяви, че останалият свят трябва да следва неговите правила, прогнозира той.

Русия предупреждава САЩ да не изпитват търпението ѝ

Русия предупреждава САЩ да не изпитват търпението ѝ

Москва заплаши с ответни действия, ако Вашингтон продължи полетите с дронове над Черно море

Патрушев отбеляза, че геополитическите опоненти ще бъдат умишлено невярно обвинени във военни престъпления и корупция, но както обикновено САЩ ще си затворят очите за реални актове на геноцид и финансови измами, извършени с одобрението на Белия дом.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия изрази увереност, че ще бъдат дадени обещания за нахранване на гладните и освобождаване на неправомерно задържаните.

"Въпреки това, те (САЩ - б.р.) ще запазят мълчание за факта, че около една пета от всички затворници в света се държат в американски затвори, включително такива, осъдени на няколко доживотни присъди. Те ревностно ще подкрепят правата на сексуалните малцинства и ще наложат "зелен дневен ред" за цялото земно кълбо, като по този начин ще изострят енергийната криза в сателитните държави", предупреди Патрушев.

Русия не вижда шанс за диалог със САЩ за стратегическата стабилност

Русия не вижда шанс за диалог със САЩ за стратегическата стабилност

Вашингтон трявало първо да се откаже от враждебната си политика спрямо Русия

В интервюто той определи САЩ като "шампиони" по брой започнати войни и конфликти в света.

По негови думи Вашингтон е лидер "в нарушаването на суверенитета на държавите" и "в бруталното и незаконно преследване на граждани на други страни".

Патрушев подчерта, че американската демокрация е "просто красива фасада на държавното устройство", под която се крие "незачитането на правата на обикновените американци".

Русия предупреждава САЩ, че са на ръба на пряк сблъсък

Русия предупреждава САЩ, че са на ръба на пряк сблъсък

Заради опасната и недалновидна политика на Вашингтон