Особена случка намира място в днешния сутрешен доклад на украинския генерален щаб, който описва ситуацията на фронта. На последно място украинските военни разказват за ситуация от 17 април, при която руските сили саботират собствените си военни.

На 17 април тази година от окупираната Луганска област към населеното място Уразово, Белгородска област тръгва колона от 14 камиона, която превозва ранени към Русия. Предимно ранени руски войници. При опит да премине държавната граница на Украйна към територията на Руската федерация, по някакви причини руската страна не е пропуснала военната колона и я е върнала обратно. Една част от включените в медицинската евакуация не са оцелели по време на транспорта.

Останалите тежко ранени нашественици, повече от 50 души, са транспортирани до отделението, създадено в централната районна болница в Троицк, посочват в сводката си украинските воени.

В условията на военни действия информацията трудно може да бъде потвърдена.

Военновъздушните сили на Украйна съобщават, че тази нощ са свалили четири дрона тип "Шахед" от атаката с общо пет. Тази нощ въздушна тревога бе обявена над Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска област. Украинските медии съобщиха за два взрива в Запорожие. Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак съобщи в социалните мрежи, че е работила противовъздушната отбрана. 

Вчера ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че по време на неотдавнашното си посещение в окупираната от Русия Запорожска атомна електроцентрала е станал свидетел на военни приготовления.

Руската федерация продължава да пренебрегва международното хуманитарно право, като удря не само позициите на войски, но и цивилната инфраструктура на населените места, които тероризира. Вероятността за по-нататъшни ракетни и въздушни удари в Украйна остава висока, пише генералният щаб на Украйна.

Основното усилие на руската армия е насочено към провеждане на офанзивни действия в посоките Бахмут, Авдеевка, Мариинка и Шахтьор.

Епицентърът на боевете остава град Бахмут, а руснаците провеждат отбранителни действия по Запорожско и Херсонско направления.

Руското МО се похвали с превземането на три квартала в Бахмут

Руското МО се похвали с превземането на три квартала в Бахмут

В изявлението не се споменава ЧВК "Вагнер"