Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че опасността от глобална ядрена конфронтация значително се е увеличила, съобщават руските медии.

Той подчерта, че световната сигурност се е влошила, защото Вашингтон демонтира световната система за контрол на въоръженията.

Шефът на Пентагона отчете успешно "сдържане" на Русия

Шефът на Пентагона отчете успешно "сдържане" на Русия

По повод една година от встъпването му в длъжност

"Съгласен съм, че в последно време ядрените рискове се увеличиха значително, че положението със сигурността, международната стратегическа стабилност се влошават открито. Причините също са очевидни за всички: САЩ искат да си възвърнат световното господство и да постигнат победа в това, което наричат ​​съперничество на великите сили", обясни руският първи дипломат.

Лавров каза още, че съдбата на договора Нов СТАРТ вече е ясна, тъй като Вашингтон е решил да не го удължава. Договорът Нов СТАРТ, подписан през 2010 г., изтича през февруари следващата година. САЩ настояват Китай да се присъедини към Вашингтон и Москва в ядрените преговори, но Пекин многократно заяви, че не е заинтересован от това.

Германия:  Русия и Китай целят дестабилизация на свободното общество

Германия: Русия и Китай целят дестабилизация на свободното общество

Излезе доклад на спецслужбите...

Лавров коментира и търговската война между Китай и САЩ, като отбеляза, че Русия не вижда полза в конфликта. Той каза още, че методите, които Вашингтон използва, за да принуди Пекин към преговорите за стратегическа стабилност, били по-малко от вежливи.

"Налице са много, много тревожни знаци, че въпреки тези признаци на надежда, които трябва да бъдат уважавани, американските власти все по-често го правят лично и то в много сурова форма. Това показва високо ниво на напрежение от двете страни. А това високо ниво е много тревожно", изтъкна още руският външен министър.

Той изрази надежда, че "здравият разум ще надделее и това няма да стигне до момент, в който няма връщане назад".

Китай се присъединява към договора за оръжията, ако САЩ намалят ядрения си арсенал

Китай се присъединява към договора за оръжията, ако САЩ намалят ядрения си арсенал

САЩ имат 20 пъти повече ядрени бойни глави от Китай