Русия обяви, че най-новата и модерна ядрена подводница вече е в експлоатация, заяви министерството на отбраната в момент на нарастващо напрежение в контрола над оръжията между Москва и Запада, съобщава "Ройтерс".

"Княз Владимир" е с междуконтинентални ядрени ракети на "Булава" и е включен във флота по време на петъчните чествания на Деня на Русия.

Съобщението идва на фона на разрив със западните сили за Украйна и опасения от разрастваща се надпревара с оръжия след прекратяването на ядрени договори от епохата на Студената война.

Започват изпитанията на руска топ подводница

Започват изпитанията на руска топ подводница

"Княз Владимир" трябва да застъпи на бойно дежурство до края на май

Подводницата от клас Борей-А е кръстена на владетел на средновековната Киевска Рус, територията в съвременна Украйна, от която по-късно ще произлезе руската държава.

Първият модернизиран модел 955А, произведен в клас Борей, е една от централните точки в плановете на президента Валдимир Путин за модернизиране на ядрения флот.

Проектът "Борей", стартиран малко след падането на Съветския съюз, дълго време имаше проблеми заради недостиг на пари и провали с тестове на ракетата "Булава".

Глобалната архитектура за контрол на оръжията, създадена по време на Студената война, за да поддържа контрола на Вашингтон и Москва, е под въпрос след прекратяването на Договора за ядрените оръжия със среден обсег.

През август миналата година САЩ се оттеглиха от споразумението, забраняващо разполагането на ракети с малък и среден обсег на действие, обвинявайки Москва, че го нарушава.

Последният основен договор за контрол на ядрените оръжия между Русия и САЩ, Нов СТАРТ, трябва да изтече през 2021 г. Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които двете най-големи ядрени сили в света могат да използват.

Русия и САЩ започват преговори за удължаване на ядрения договор Нов СТАРТ на 22 юни

Русия и САЩ започват преговори за удължаване на ядрения договор Нов СТАРТ на 22 юни

Русия потвърди, че ще започне преговори със САЩ

Очаква се "Княз Владимир" да отплава от Севердовинск към новия си дом Гаджиево на полуостров Кола, съобщава "Баренц обсървър". "Княз Владимир" е първата нова подводница с балистични ракети, доставена на Северния флот от януари 2013 г., когато "Юрий Долгоруки" влезе в експлоатация.

Подводницата може да е въоръжена с 16 ракети "Булава". Смята се, че всяка ракета съдържа 6 до 10 ядрени бойни глави, което довежда общия брой ядрени бойни глави на борда на подводницата до някъде между 96 и 160.

Очаква се "Севмаш" да изгради осем подводници от клас Борей-А. Освен "Княз Владимир", четири други са вече на различни етапи на строителство.

Половината от подводниците ще са със Северния флот на полуостров Кола, а другата половина ще плава с руския Тихоокеански флот.

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

"Неизбежност на възмездието", глобалната ситуация е доста сложна и заедно ще поддържат мира и стабилността в света