Русия обяви, че ще разположи нов парашутен полк в анексирания Крим до началото на декември и се оплака от британско споразумение за укрепване на военноморските сили на Украйна, което според нея показвало, че британските военни действия се увеличавали близо до нейните граници, информира "Ройтерс".

Руските военни уточниха, че ще установят новия полк на полуострова, анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., завършвайки прегрупиране на силите, обявено от министъра на отбраната Сергей Шойгу през март.

Морски пехотинци на Украйна с учения близо до анексирания от Русия Крим

Морски пехотинци на Украйна с учения близо до анексирания от Русия Крим

Ученията са симулирали отблъскването на вражеска атака

В същото време Москва изрази възраженията си към рамково споразумение, според което Украйна ще използва британско финансиране за подобряване на военноморските си способности, което ѝ позволява да купува ракети и да строи ракетни кораби и военноморска база в Азовско море.

"Виждаме този факт като последното практическо доказателство за засилване на британската военна активност в държавите, граничещи с Русия, и по-специално Украйна", коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на седмична пресконференция.

Нейните коментари допълниха модела на изявления през последните седмици, в които Русия изразяваше все по-яростно противопоставяне на западната военна подкрепа от всякакъв вид за Украйна, какво остава за възможността тя да се присъедини към НАТО.

Пентагона: Русия струпва войски по границата с Украйна

Пентагона: Русия струпва войски по границата с Украйна

Ескалация на напрежението

Украйна и страните от НАТО изразиха безпокойство относно придвижването на руски войски близо до границите на Украйна, докато Москва от своя страна обвини Украйна, САЩ и техните съюзници в дестабилизиращо поведение, включително в Черно море.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи по-рано днес, че нейните въоръжени сили са провели учения близо до границите на Крим.

Коментирайки британско-украинското споразумение, министрите на отбраната на двете страни заявиха днес: "Нашите правителства нямат желание да бъдат враждебни или да се стремят по някакъв начин да обкръжават или подкопават Руската федерация. Обезпокоени сме от военното струпване и дейността на Русия около границите на Украйна."

Русия отговори на подобни опасения, отричайки, че заплашва някого, критикувайки "тревожни" новинарски информации и потвърди правото си да разполага войските си, както пожелае, на собствена територия.

Британия декларира непоклатима подкрепа за Украйна срещу руската враждебност

Британия декларира непоклатима подкрепа за Украйна срещу руската враждебност

И е солидарна за мигрантите "с нашите европейски партньори, режимът на Лукашенко ще бъде държан отговорен"