осетияРуски дивизион, окомплектован със системи за залпов огън „Смерч" е бил разгърнат в близост до столицата на Южна Осетия Цхинвали, съобщи newsru.com, позовавайки се на "Интерфакс".

"В състава на руската Четвърта военна база, дислоцирана в републиката, има дивизион с установки за изстрелване на ракети "Смерч". Системата се явява едно от основните оръжия за възпиране на евентуална агресия от грузинска страна", коментира представител на руските въоръжени сили.

По думите му, става въпрос за гвардейски дивизион, съставен от опитни професионални войници, които са в непрекъсната бойна готовност.

В базовия си вариант "Смерч" е мобилна система за залпов огън с 300-милиметрови неуправляеми ракети. Тя може да порази цел, отдалечена на между 20 и 70 километра. "Пороят" от реактивни снаряди може буквално да изпепели 70 хектара земя. Времето за подготовка на залп е само няколко минути.

Междувременно БТА съобщи, че самолетът, с който е пътувал грузинският външен министър, е извършил аварийно кацане. Григол Вашадзе пътувал за Брюксел, където се провежда заседание на Съвета Грузия-ЕС.

"Боинг-737" на компанията "Луфтханза" излетял в 5:03 ч. местно време от Тбилиси за Мюнхен, но поради техническа повреда бил принуден да се върне на летището след 45-минутно кръжене над града. От авиокомпанията обявиха, че причина за инцидента е била неизправност на регулатора за налягането в пътническия салон на самолета.