Генералният щаб на украинските въоръжени сили в сводката си от тази сутрин съобщават, че руски военни са разположили "Искандер" на границата с Украйна в Белгородска област.

Пусковите установки на ракетите "Искандер-М" са на 60 км от украинската граница, по данни на украинското разузнаване.

Частичната блокада на Харков продължава.

Боеве се водят в Донецк и Таврия руската армия обстрелва украинските военни с минохвъргачки, стрелково оръжие и множество ракетни установки по цялата линия на съприкосновение. Сражения има в районите на Заречное, Рубижне и Попасне. По направлението към Северодонецк Русия е изградила понтонни преходи през река Красная.

В Днепропетровска област три ракетни удара са засягнали железопътна инфраструктура.  Нощният обстрел също е продължил, като се съобщава за трима пострадали.

В Херсонска област се извършва обстрел на населени места, а регионът е в ситуация на хуманитарна катастрофа.

Руската армия продължава да блокира "Азовстал" в Мариупол. Тя нанася въздушни удари, включително от самолети с голям обсег на действие.

За да усложни придвижването на украинските сили в околностите на Коротичи, районът е бил миниран.

Украйна твърди, че е ударила  руски команден пункт в Херсон

Украйна твърди, че е ударила руски команден пункт в Херсон

Не може да бъде потвърдено за момента

Украйна обвинява руските войски в насилствено набиране на жители в окупираните територии. Освен сред младежи, това се прави и сред медицински персонал в областите Херсон, Запорожие и Харков. Конкретно се посочва, че медицинският персонал от град Вовчанск в Харковска област е принуден да лекува руски войници на фронтовата линия.

Украйна също така обвинява руските власти, че депортират хора от окупираните територии в Русия. Така например 308 украинци от дълго обсадения пристанищен град Мариупол са били откарани с влак в град Находка, на 8000 км в руския Далечен изток, пише в събота Людмила Денисова, комисар по правата на човека в украинския парламент. От тях се очаква да получат руски документи за самоличност и да си търсят работа.

Вчера седем ракети бяха изстреляни по Одеса, две от тях бяха свалени, но други попаднаха и в жилищни сгради. До този момент Украйна събощава за осем жертви, сред които и едно бебе. Областната прокуратурата образува дело за нарушаване на законите на войната.

Зеленски уверен, че виновните за войната в Украйна ще бъдат съдени

Зеленски уверен, че виновните за войната в Украйна ще бъдат съдени

Никой не вярваше, че ще издържим повече от 3 дни, заяви той от киевска метростанция

На историческа пресконференция вчера украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще се откаже от мирните преговори с Москва, ако украинците в Мариупол бъдат унищожени или ако Русия проведе референдум за независимост в окупираните територии. По-конкретно за тези намерения от повече от две седмици предупреждават в Херсонска области.

Днес в Киев се очаква да пристигнат държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин. Те ще се явят първите високопоставени представители на САЩ, които посещават Киев от началото на войната.