Президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота даде на една от киевските метростанции голяма пресконференция за ситуацията в Украйна, съобщи "Униан". 

Зеленски отново подчерта, че решението да не бъде приета досега Украйна в НАТО е голяма грешка на Запада.

"Мисля, че беше голяма грешка да не приемат Украйна в НАТО през всичките тези години. Въпреки че сега е ясно, че това само ще укрепи Алианса и би било гаранция, че Руската федерация няма да започне война. Това беше стратегическа грешка", заяви той.

Много страни не вярваха, че Украйна ще успее да отблъсне руска атака, каза още президентът.

Великобритания потвърди оръжието за Украйна

Великобритания потвърди оръжието за Украйна

Британският премиер Борис Джонсън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в събота

"Никой не очакваше, че ще издържим повече от три дни. Някои лидери дори не искаха да въведат санкционната политика, като отсякоха: "Какъв е смисълът, ако те ще бъдат окупирани след три дни", каза Зеленски.

Зеленски каза още, че не планира никакви посещения в чужбина до края на войната: "Докато войната свърши, нямам право да ходя в Полша и други страни", каза той.

Той изрази увереност, че страните партньори няма да предадат обещаната военна помощ.

"Те нямат алтернатива. Ние няма да им дадем такава възможност. Нямаме друга възможност да си върнем земята", подчерта той.

Зеленски изрази увереност, че Путин и неговите съучастници ще се явят пред трибунала за военни престъпления:

"Не искам да се срещам с президента на Руската федерация. Трябва. Ако планираме да решим тези въпроси дипломатично. Що се отнася до това дали искам Путин да се яви пред трибунала: сигурен съм, че те ще се явят - всички, които дадоха тези срамни заповеди за унищожаване на хора, деца, всички. Сигурен съм в това, вярвам в това. Знаем как се случва процесът в наказателния съд. Това се случва от години. Ще изчакаме. Ще изчакаме. Ако хора като мен не чакат, тогава нашите деца определено ще чакат. Повярвайте ми, сигурен съм, че ще дойде време за последния пирон в политиката на тази държава".

Зеленски, говорейки за ситуацията в Мариупол, отбеляза, че днес е един от най-трудните дни.

"В Мариупол е един от най-трудните дни. Те стрелят от морето, от земя, от танкове, от артилерия, авиация, отвсякъде. Последният ми сигнал беше преди час от "Азов", момчетата, които са там."

Говорейки за възможността за отключване на града под блокада с военни средства, Зеленски каза: "Имаме пълното морално право да отключим военно нашите градове. Има голяма надежда, че ще успеем да направим това. Готови ли сме сега? Не. "

Президентът подчерта, че командирите на подразделенията, охраняващи града, имат ясна представа за ситуацията.

Зеленски: Украйна вече получава исканото оръжие

Зеленски: Украйна вече получава исканото оръжие

Руската агресия ще продължи и към други страни

Според президента, в нито една от миналите войни, водени от Руската федерация, руснаците не са прибягвали до такова унищожение и такава "военна грубост", с изтезания и изнасилвания, до които прибягват в Украйна.

"Тази война не може да се сравни с никоя война през 21-ви век, не може да се сравни дори с войните от 90-те години. Нямаше такава война", каза Зеленски.

За помощта от партньорите, Зеленски подчерта, че Съединените щати играят голяма роля, както предоставяйки помощ, така и улеснявайки помощта от други страни.

"Бих искал обаче да е по-бързо", каза президентът, отговаряйки на въпроса дали Украйна е доволна от нивото на подкрепа.

Президентът коментира и настоящите искания на Руската федерация по време на преговорите.

"Първоначално беше ултиматум. След това реториката на този ултиматум започна да се променя само заради обединението на нашия народ. След това ултиматумните точки започнаха да изчезват и преговорите започват. Тогава беше изготвено комюнике в Турция, на което, доколкото знам, Руската федерация първо реагира положително, а след това получиха критики от хората в държавата, защото насаждаха омраза към Украйна чрез медиите. И тогава, доколкото знам, те отговориха на това комюнике. С тези отговори нашите подгрупи работят.

Зеленски: Путин отхвърли примирието за Великден

Зеленски: Путин отхвърли примирието за Великден

Руската православна църква мълчи

Руските сили са възобновили въздушните удари по металургичния завод "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи по-рано днес съветник на украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Врагът се опитва да задуши последната съпротива на защитниците на Мариупол в района на "Азовстал", заяви Олексий Арестович по националната телевизия.

Новината идва, след като преди два дни руският президент Владимир Путин нареди планираният щурм на завода да бъде отменен и вместо това намиращите се там украински военни да бъдат обкръжени.

Междувременно губернаторът на Луганска област Сергей Хайдай посочи, че всички градове в източния регион, контролирани от украинската армия, са под непрекъснат и засилващ се руски обстрел.

Украйна: Най-малко 6 души са загинали след ракетна атака срещу Одеса

Украйна: Най-малко 6 души са загинали след ракетна атака срещу Одеса

Ранените са 18