Русия разработва нова крилата ракета "Калибър-М" с обсег над 4,5 хиляди километра за военноморските сили на страната, съобщава ТАСС.

"За Военноморските сили се разработва най-новата високоточна корабно базирана крилата ракета "Калибър-М "с максимален обхват над 4,5 хиляди километра", коментира представител на военно-промишления комплекс пред медията. 

Той обяснява, че създаването на "Калибър-М" е включено в държавната програма за въоръжаване до 2027 г., като "ракетата трябва да бъде прехвърлена на флота до края на действието на програмата."

Русия започва изпитания на междуконтиненталната ракета "Сармат" през пролетта

Русия започва изпитания на междуконтиненталната ракета "Сармат" през пролетта

Изпитанията ще бъдат проведени от космодрума "Плесецк"

Новата ракета ще се различава от "Калибър" в експлоатация, както по отношение на по-далечния си обхват, така и по отношение на размерите. "Ракетата ще бъде много по-голяма, теглото на бойната глава ще бъде близо един тон", като източникът допълва, че е планирано с нея да се оборудват големи кораби, започвайки с фрегати, както и с ядрени подводници.

"Калибър-М" е предназначена за унищожение на наземни съоръжения и ще може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави", допълва той.

Сегашната ракетната система "Калибър", в експлоатация в руския флот с   крилати ракети 3M-14, има максимален обхват с дозвукова скорост до 2 хиляди километра.

Путин: Русия разполага първите си хиперзвукови ядрени ракети догодина

Путин: Русия разполага първите си хиперзвукови ядрени ракети догодина

Страната вече има нов тип стратегическо оръжие - "Авангард"

За кораби е разработен вариант на комплекса "Калибър-НК", а за подводниците - "Калибър-ПЛ".

На въоръжения са на руски фрегати по проект 22350, корвети от проект 21631 "Буян-M", многоцелеви атомни подводници от проект 885 от тип "Ясен", неядрени подводници от проекти 877 и 636.3 и други кораби.

Максималната маса на бойните единици в експлоатация достига 500 кг. Тези ракети са използвани от руските военни кораби и подводници в атаки срещу цели в Сирия.

Шефът на НАТО говори за опасността от ограничена ядрена война в Европа

Шефът на НАТО говори за опасността от ограничена ядрена война в Европа

Сега Русия има последен шанс