Русия обявява белгийски и нидерландски служители за персона нон грата като реципрочна мярка за експулсирането на руски дипломати от въпросните страни.

В отговор на недружелюбните действия на Хага 14 служители на посолството на Нидерландия в Москва и един служител на генералното консулство на Нидерландия в Санкт Петербург бяха обявени за "персона нон грата"", съобщиха от руското министерство на външните работи.

Освен това ведомството добави, че белгийският посланик и останалите служители на белгийското посолство в Москва също са получили заповед да напуснат страната.

Русия изрази и "остър протест срещу необоснованото решение на властите в Люксембург да обявят служител на руското посолство в Люксембург за персона нон грата".

Нидерландия и Белгия гонят руски шпиони
Обновена

Нидерландия и Белгия гонят руски шпиони

Руските граждани са били акредитирани като дипломати

Посланикът на Люксембург в Москва Жорж Фабер също е бил извикан в руското външно министерство за връчване на протестна нота срещу неоснователното изгонване на член на руското посолство от херцогството.

Ходът на Москва идва, след като в края на март Нидерландия изгони 17 агенти от руското разузнаване, които са били акредитирани като дипломати.

Впоследствие стана ясно, че Белгия също експулсира 21 руски дипломати заради предположения за шпионаж и заплаха за сигурността.