Русия предупреди, че решението на Дания и Нидерландия да дарят първите изтребители F-16 на Украйна ще доведе до ескалация на конфликта, съобщава "Ройтерс".

На свой ред Киев твърди, че самолетите ще помогнат за прекратяване на руската инвазия.

Вчера Дания и Нидерландия обявиха, че ще изпратят F-16 на Украйна, като се очаква Киев да получи първите шест изтребителя около Нова година.

Този ход дойде, след като миналата седмица Вашингтон одобри доставката на произведените в САЩ самолети.

"Решението на Дания да дари 19 самолета F-16 на Украйна води до ескалация на конфликта", подчерта руският посланик в Копенхаген Владимир Барбин.

"Като се крие зад предпоставката, че Украйна сама трябва да определи условията за мир, Дания се стреми с действията и думите си да не остави на Украйна друг избор, освен да продължи военната конфронтация с Русия", посочи той.

Марк Рюте обеща на Зеленски изтребители F-16

Марк Рюте обеща на Зеленски изтребители F-16

Нидерландия разполага с 42 самолета, но всички ли ще бъдат дарени?

Киев заяви, че този вид самолети е от жизненоважно значение за прогонването на руските сили от украинска територия при контранастъплението, което се развива бавно, откакто започна в началото на юни. Причината е, че изтребителите ще попречат на руските самолети да атакуват настъпващите военни части.

"Превъзходството във въздуха е ключът към успеха на земята", изтъкна говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат.

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен обаче уточни, че Украйна може да използва дарените F-16 единствено на собствената си територия.

"Даряваме оръжия, при условие че те се използват за прогонване на врага от територията на Украйна. За нищо повече от това", категоричен бе той."Това са условията, независимо дали става дума за танкове, изтребители или нещо друго".

Дания ще достави общо 19 самолета. Нидерландия разполага с общо 42 единици F-16, но все още не е решила дали ще изпрати всички.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече решението "пробив", а министърът на отбраната Олексий Резников съобщи в събота, че украинските пилоти са започнали обучение, но ще отнеме най-малко шест месеца, за да бъдат обучени също инженери и механици.

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Дания: Дарението на изтребители е естествена следваща стъпка след обучението на пилоти