САЩ официално са одобрили изпращането на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна, писа "Ройтерс".

Агенцията уточни, че Вашингтон е изпратил писмо до правителствата на двете страни, в което ги уверява, че САЩ ще одобрят исканията за прехвърляне на оборудването. Това може да стане, след като украинските пилоти бъдат обучени да управляват F-16, посочва агенцията.

Кореспонденти на Ройтерс са се запознали с копие от писмото на държавния секретар на САЩ Тони Блинкън до външните министри на Дания и Нидерландия, в което той ги уверява, че няма да има проблеми с одобрението.

"С това писмо изразявам пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на самолети F-16 на Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори", се казва в документа. - Остава изключително важно Украйна да бъде в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушаване на нейния суверенитет."

Писмото на Блинкън беше изпратено, след като правителствата на Дания и Нидерландия поискаха от САЩ да потвърдят одобрението си за прехвърлянето на самолетите.

Блинкън заяви, че одобрението на исканията ще позволи на Украйна "да се възползва напълно от новите възможности веднага след като първата партида пилоти завърши обучението си".

В сряда говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че Украйна няма да може да получи западни изтребители F-16 през есента и зимата на тази година.

САЩ дадоха зелена светлина за обучението на украинските пилоти на Ф-16
Обновена

САЩ дадоха зелена светлина за обучението на украинските пилоти на Ф-16

Подкрепа срещу руската агресия

Вестник "Вашингтон пост" цитира високопоставени украински правителствени и военни служители, според които първата група от шестима украински пилоти - около половината от ескадрилата - няма да може да завърши обучението си на F-16 преди следващото лято.

Украинските власти настояват, че Киев трябва да получи изтребителите от западен тип възможно най-скоро. Но официални представители на САЩ не смятат, че такива самолети могат да помогнат на сегашната украинска контраофанзива, съобщиха от "Вашингтон пост".

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Ясен сигнал към Русия, че не може да победи в дълга война

По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на данни от холандското министерство на отбраната, че страната има на въоръжение 24 боеспособни F-16, които трябва да бъдат изведени от въоръжение до средата на 2024 г. Други 18 такива изтребителя са обявени за продажба (12 от тях са продадени по-рано).

Както писа Associated Press, Дания има на въоръжение 30 боеспособни F-16, като от края на 2023 г. до края на 2015 г. тези самолети трябва да бъдат заменени с нови изтребители F-35A.

Украйна не очаква F-16 тази есен и зима

Украйна не очаква F-16 тази есен и зима

Киев настоява, че трябва да получи западни изтребители възможно най-скоро