Американската администрация продължава курса си към война, новият пакет от военна помощ, отпуснат на Украйна, ще доведе само до нови жертви сред цивилното население. Това заяви в сряда руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС. 

Така той коментира предоставения на Киев нов пакет от американска военна помощ в размер на над 2,2 млрд. долара.

"Администрацията продължава своя курс към война, подхранва илюзорни мечти за стратегическа победа над Русия", се казва в коментара на посланика, публикуван в Telegram канала на руската дипломатическа мисия. Посланикът добави, че продължават да се отхвърлят предложенията на руския президент за начини за спиране на конфликта и постигане на мир.

"Очевидно е, че новите американски оръжия няма да намалят интензивността на нашата борба за освобождение на Украйна, те ще доведат само до нови жертви сред цивилните, включително жени и деца", подчерта Антонов. Той добави, че помпането на "агонизиращия режим на Зеленски" с оръжие е "безполезен проект", който насърчава киевските терористи да извършват нови престъпления.

САЩ изпращат седми пакет военна помощ на Украйна

САЩ изпращат седми пакет военна помощ на Украйна

На обща стойност над 2 млрд. долара

"Основното нещо за местните политици е да демонстрират своята твърдост в защитата на разпадащия се световен ред, основан на американски правила, в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон", смята дипломатът.

Той отбеляза, че американските власти не разбират истинското състояние на нещата и са оплетени "в собствените си мрежи от интриги и санкции, които не са оковавали действията на Русия и други независими държави, а са се превърнали в тежки окови, които влачат политиката и икономиката " на Запада до дъното. Ръководителят на руската дипломатическа мисия припомни, че украинският конфликт "позволява портфейлите на американския военно-промишлен комплекс да набъбнат".

"САЩ балансират на ръба на конфликта с Русия, най-голямата ядрена сила. Усещането е, че те не мислят за глобалните последици от катастрофата, която наближава поради недалновидната и опасна политика на Вашингтон. Няма да е възможно да го изчакаме в чужбина", предупреди той.

Членовете на НАТО се споразумяха за още 40 млрд. евро за Украйна

Членовете на НАТО се споразумяха за още 40 млрд. евро за Украйна

Лидерите на НАТО ще подпишат ангажимента следващата седмица във Вашингтон