Правителството на САЩ обяви голям нов пакет военна помощ за Украйна, който включва боеприпаси за системи HIMARS, прехващачи за системи за противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди и други оръжия.

Тов заяви в сряда на брифинг прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Администрацията на Байдън-Харис обявява голям нов пакет за помощ за сигурността на Украйна, тъй като Съединените щати продължават да подкрепят отбраната на Украйна срещу нахлуването на Русия", каза тя.

Тя не уточнява общата стойност, но отбелязва, че това е седмият пакет за помощ за сигурността

Министерството на отбраната на САЩ потвърди помощ на обща стойност над  2 млрд. долара. Това се казва в съобще, публикувано на уебсайта. 

Описано е какво съдържа пакетът - боеприпаси, оборудване, превозни средства и резервни части. 

Членовете на НАТО се споразумяха за още 40 млрд. евро за Украйна

Членовете на НАТО се споразумяха за още 40 млрд. евро за Украйна

Лидерите на НАТО ще подпишат ангажимента следващата седмица във Вашингтон

Съединените щати ще продължат да работят заедно с около 50 съюзници и партньори, се казва още в съобщението.

Припомняме, че съюзниците от НАТО се съгласиха да финансират военна помощ за Украйна с 40 милиарда евро (43,05 милиарда долара) през следващата година, една седмица преди срещата на лидерите на алианса във Вашингтон.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска от държавите-членки да поддържат военната помощ за Украйна на същото ниво, както през годините след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., добавяйки до около 40 милиарда евро (43 милиарда долара) годишно.

Лидерите на НАТО ще подпишат ангажимента следващата седмица във Вашингтон.

Въпреки ранния ентусиазъм за предложението на шефа на НАТО Йенс Столтенберг - според което съюзниците ще харчат най-малко 40 милиарда евро (42,7 милиарда долара) годишно за смъртоносна и несмъртоносна помощ за Украйна - нациите сега са в спор за това как да направят така, че ангажимента за разходи да работи в бъдещи години, твърдят източници на Bloomberg, запознати с дискусиите в НАТО.

Украйна очаква системи Patriot от срещата на НАТО във Вашингтон

Украйна очаква системи Patriot от срещата на НАТО във Вашингтон

Това заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност

Съюзниците няма да имат проблем с постигането на целта от 40 милиарда евро тази година - само САЩ ще надминат това със своя допълнителен пакет от 60 милиарда долара за Украйна. Но политическите и правни препятствия в няколко столици означават, че правителствата вероятно ще трябва да преоценяват целта всяка година, за да видят дали ангажиментът трябва да бъде увеличен или намален в зависимост от ситуацията на бойното поле, казаха хората, пожелали анонимност.