Русия e предоставила на Иран разузнавателни данни само часове преди израелската атака, съобщава "Скай Нюз Арабия".

Посочва се, че Русия е информирала Иран за движението на американски и израелски войски. Според източник, запознат с въпроса, Москва е предоставила тази информация чрез сътрудничеството си с Иран за намаляване на регионалната ескалация.

Иран омаловажи въздействието на израелската атака и заяви, че е имало само "незначителни последици" за някои от атакуваните обекти.

Междувременно иранските медии отрекоха израелските изявления относно удари по 20 места и участието на 100 израелски военни самолета в атаката.

Израел предупредил предварително Иран кога и къде ще го удари

Израел предупредил предварително Иран кога и къде ще го удари

Техеран е бил предупреден да не отвръща на атаката

Изявленията на Иран потвърждават, че израелските удари са насочени към военни бази в провинциите Илам, Хузестан и Техеран.

Рано тази сутрин Израел започна атака срещу Иран. Израелските отбранителни сили съобщиха, че това е в отговор на ракетната атака от Техеран в началото на октомври, по време на която Иран изстреля близо 200 балистични ракети срещу Израел.

Израел обяви, че сред атакуваните военни обекти са били системи за противовъздушна отбрана и производствени обекти за балистични ракети - тези, използвани при последната пряка атака на Иран срещу Израел на 1 октомври и по-ранна атака на 14 април.

Великобритания зове Иран да не отвръща на израелските удари

Великобритания зове Иран да не отвръща на израелските удари

Киър Стармър призова всички страни за сдържаност

Израел подчерта, че в операцията са участвали десетки военни самолети.

Пентагонът заяви, че подкрепя правото на Израел на самоотбрана, но подчерта, че САЩ няма да допуснат ескалация на конфликта в региона.

По-рано днес сатана ясно, че Израел също е предупредил Иран преди ответните си въздушни удари по-рано тази сутрин да не отвръща на атаката.